Πολιτική|23.06.2020 20:05

Πέτσας: Δύο οι λύσεις για τον Αλέξη Τσίπρα - Σκληρή στάση από ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom

Συνέχεια στην πολιτική «θύελλα» που έχει ξεσπάσει με αφορμή την ηχογραφημένη συνομιλία Παππά-Μιωνή, από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο την διαγραφή του Νίκου Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την σκληρή απάντηση του Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση, περί «μαφιόζικων πρακτικών».

«Ο κ. Τσίπρας αντί να απαντήσει επί της ουσίας και να αποβάλει τον κ. Παππά, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Ας μην έχει όμως αυταπάτες. Έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα διαγράψει τον κ. Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους. Περιμένουμε την απάντησή του. Το θέμα δεν κλείνει. Θα θέτουμε συνεχώς τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του».

Ο κυβερνητικό εκπρόσωπος είχε ζητήσει νωρίτερα και πάλι, την διαγραφή του Νίκου Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «24 ώρες μετά την αποκάλυψη ενός αδίστακτου παρακράτους επί των ημερών της διακυβέρνησής του ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να σιωπά. Τα ερωτήματα, όμως, είναι αμείλικτα. Γνώριζε την ύπαρξη παρακράτους ο κ. Τσίπρας; Αν ναι, τι έκανε γι’ αυτό; Ενημερώθηκε από τον κ. Παππά τότε υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησής του και πιο στενό του συνεργάτη; Σε κάθε περίπτωση ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στους κανόνες της Δημοκρατίας οφείλει να διαγράψει άμεσα τον κ. Παππά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό».

ΣΥΡΙΖΑ: Ποινικές ευθύνες του Στέλιου Πέτσα

«Θα προτείναμε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης που φέρνει στη Βουλή παράνομες ηχογραφήσεις και τις ερμηνεύει κατά το δοκούν, όταν μιλά για "παρακράτος" και ζητά διαγραφές, να είναι λίγο πιο προσεκτικός» σχολίασε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Συστήνει δε στον Στέλιο Πέτσα να δείχνει μεγαλύτερη προσοχή όταν το πανελλήνιο γνωρίζει πως ο ίδιος καλύπτεται από τον κ. Μητσοτάκη, αν και φέρει όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες, για την εν κρυπτώ χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα ανύπαρκτων ΜΜΕ, τη λίστα των οποίων αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα».

Η Κουμουνδούρου προκαλεί μάλιστα τη ΝΔ αντί να ζητά τη διαγραφή του κ. Παππά «αφού κόπτεται τόσο πολύ» να διευρύνει το κατηγορητήριο και να τον συμπεριλάβει. Η πρόκληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση έρχεται λίγες ώρες μετά από γαλάζιες διαρροές πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν με νόημα ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε τολμήσει όπως λένε να παραπέμψει τον προηγούμενο Σεπτέμβριο τον πρώην πρωθυπουργό σε Προανακριτική παρά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις που είχε δεχτεί από τον Αλέξη Τσίπρα

Τσίπρας: «Σκανδαλολογία ανύπαρκτων σκανδάλων»

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για  προσπάθεια της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη να στρέψει την ατζέντα «από το μεγάλο σκάνδαλο της οικονομίας» που «οδεύει σε μία εφιαλτική προοπτική» σε «σκανδαλολογία ανύπαρκτων όμως σκανδάλων» και «μαφιόζικες και πρακτόρικες πρακτικές».

«Ο κύριος Μητσοτάκης κατάφερε ένα πολύ μεγάλο κατόρθωμα. Είναι δύσκολο να το καταφέρει κανείς. Πήρε μια οικονομία που έτρεχε με υψηλούς σχετικά ρυθμούς ανάπτυξης  και μέσα σε τέσσερις μήνες, πολύ πριν έρθει η πανδημία, τον Οκτώβριο του 2019, την βύθισε στην ύφεση», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι σε όλες τις περιοδείες του «η εικόνα είναι ότι η οικονομία βρίσκεται ξανά σε πολύ μεγάλη περιπέτεια. Ο κόσμος της εργασίας, ο κόσμος της παραγωγής, οι άνθρωποι της δημιουργίας, του μόχθου βρίσκονται για άλλη μια φορά απέναντι στο φάσμα μιας βαθιάς ύφεσης και χωρίς ουσιαστική προστασία από την πολιτεία».  «Η χώρα βρίσκεται μπροστά  σε μια εφιαλτική προοπτική» πρόσθεσε, εξαιτίας της αδράνειας του Πρωθυπουργού «να παρέμβει ουσιαστικά και να αντιμετωπίσει τις μεγάλες δυσκολίες ρευστότητας αλλά και στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας, την περίοδο μετά την πανδημία». 

«Φοβάμαι ότι ο Σεπτέμβρης που θα έρθει θα είναι ο χειρότερος όλων των τελευταίων ετών και πολύ φοβάμαι ότι σε πέντε μόλις μήνες καταστέφονται όλες οι θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα 5 χρόνια για να βγούμε από την κρίση» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης «βλέποντας  αυτή την εξέλιξη προφανώς και θέλει να στρέψει την ατζέντα αλλού. Ανασύρει από το συρτάρι πρακτικές πρακτόρικες, μαφιόζικες. Μια σκανδαλολογία ανύπαρκτων όμως σκανδάλων για να κρύψει το ένα και μοναδικό και μεγάλο σκάνδαλο». 

Εξειδικεύοντας το «μεγάλο σκάνδαλο», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως αυτό «αφορά το αύριο, την προοπτική της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων» και είναι «ότι παρέλαβε 37 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση  του ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια ταμεία και έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μία εφιαλτική προοπτική». Τόνισε δε, πως «σπαταλάει τα χρήματα αυτά χωρίς όμως να στηρίζει ούτε τους  εργαζόμενους , ούτε τους επιχειρηματίες, ούτε τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας».

«Ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να δώσει απαντήσεις. Και η επαφή μας με τους πολίτες μας δίνει την αισιοδοξία ότι οι απαντήσεις αυτές θα έχουν συγκεκριμένο δια ταύτα» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί ο ελληνικός λαός να ξεγελάστηκε με τις καλύτερες μέρες που υποσχέθηκε, όμως οι καλύτερες μέρες γίνονται δυσοίωνες και ο κόσμος του μόχθου επαναλαμβάνω και της δημιουργίας και της επιχειρηματικότητας θέλει διέξοδο και προοπτική  στη ζωή του».  «Και αυτή τη διέξοδο  θα την ανιχνεύσουμε μαζί» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. 

Γεννηματά: Η ΝΔ αποφεύγει να επιρρίψει ευθύνες στον Τσίπρα

Η Φώφη Γεννηματά με γραπτή της δήλωση ζητάει να παρέμβει η Δικαιοσύνη στα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα επικρίνει τη ΝΔ γιατί αποφεύγει να επιρρίψει ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα και περιορίζεται στην απόδοση ευθυνών του Νίκου Παππά.

«Παρότι είναι εμφανείς οι σκοπιμότητες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, εντύπωση προκαλεί η επιμονή της Νέας Δημοκρατίας να εστιάζει στην απομάκρυνση του κ. Παππά. Δείχνει δηλαδή τον ενδιάμεσο και απαλλάσσει το "αφεντικό" από οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «οι αποκαλύψεις για το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλουν άμεσες ενέργειες της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και τη χωρίς καθυστέρηση διαβίβαση στη Βουλή φακέλου για πολιτικά πρόσωπα που τυχόν εμπλέκονται. Με τις αποκαλύψεις εγείρονται μεγάλα πολιτικά ζητήματα που δηλητηριάζουν το δημόσιο βίο».

Και επισήμανε δηκτικά: «Αναδεικνύεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε ως "μαγαζί" και στο εσωτερικό της υπήρχαν "παραμάγαζα" με αξιοποίηση του βαθέως κράτους της Δεξιάς».

Νίκος ΠαππάςΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΣάμπυ ΜιωνήςΑλέξης Τσίπρας