Πολιτική|19.12.2018 07:18

ΝΔ: Στόχος το μπλοκάρισμα των «Πρεσπών» - Ισχυροποιείται με τον Θεοχάρη

Σπύρος Μουρελάτος

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες αποτελεί για τη ΝΔ η χθεσινή προσχώρηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία πλέον αριθμεί 78 βουλευτές.

Εμπειροι κομματικοί παράγοντες παρατηρούν πως μέσω της συγκεκριμένης κίνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνει στην πολιτική αλλά και στην κοινοβουλευτική εξίσωση της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ, αποστερώντας μία μέχρι πρότινος πιθανή ψήφο, καθώς ο κ. Θεοχάρης δεν είχε κατ’ αρχάς εκφραστεί με απορριπτική διάθεση για τον επώδυνο, κατά την Πειραιώς, συμβιβασμό.

Δυσχεραίνει κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το κυβερνητικό σαφάρι για τον μαγικό αριθμό 151 και επιβεβαιώνει εν τοις πράγμασι πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πράξει τα δέοντα, ώστε να μπλοκάρει την κύρωση της συμφωνίας.

Στη ΝΔ έχουν διαμηνύσει εγκαίρως, εξάλλου, πως εν όψει της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο κάθε κόμμα και βουλευτής αναμετράται με τη συνείδησή του, χωρίς αυτό, πάντως, να διασυνδέεται με το κεφάλαιο «μετεκλογικές συνεργασίες». Σε κάθε περίπτωση, σταθερή είναι η θέση της ηγεσίας του κόμματος, που καλεί την κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα αμέσως σε εκλογές, ώστε να αποτελέσει και το Σκοπιανό προεκλογικό διακύβευμα.

Επιπλέον, η τέταρτη κατά σειρά προσχώρηση ανεξάρτητου βουλευτή στη ΝΔ, μετά τους κ. Φωτήλα και Κατσιαντώνη και την κυρία Μάρκου, πιστοποιεί το πολιτικό άνοιγμα προς τις δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

«Απολογισμός»

Επιχειρώντας μια συνολική αποτίμηση της σχεδόν 4χρονης θητείας των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, «αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός σας, είναι ευκαιρία, λοιπόν, να κάνουμε τον τελευταίο απολογισμό σας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περιέγραψε με πέντε λέξεις: «Ψέμα, φτώχεια, φόροι, φόβος, σκάνδαλα».

Ειδικότερα, για την οικονομία ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως η χώρα πλήρωσε πολύ ακριβά την πολιτική απάτη, που εκ των υστέρων ονόμασε αυταπάτη, υπενθυμίζοντας πως η χώρα εξερχόταν από τα μνημόνια στα τέλη του 2014 και αναλύοντας διεξοδικά την ανυπολόγιστη ζημιά που προκλήθηκε κυρίως από την αλήστου μνήμης διαπραγμάτευση του α’ εξαμήνου του 2015. Στοχεύοντας, δε, να καταστήσει ευδιάκριτη τη διαφορά ανάμεσα στο χρεοκοπημένο, όπως χαρακτηρίζεται στην Πειραιώς, μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ και τον «γαλάζιο» οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης έφερε σε αντιδιαστολή τον ανελέητο βομβαρδισμό φόρων και περικοπών, καθώς και τον αναπτυξιακό και επενδυτικό χειμώνα που υπομένει η ελληνική οικονομία με το δόγμα λιγότεροι φόροι και εισφορές - περισσότερες επενδύσεις - καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Προκάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει εάν συμφωνεί με την αποκλιμάκωση των θηριωδών υπερπλεονασμάτων, όπως το κόμμα του έχει δεσμευθεί ότι θα επιχειρήσει να μειώσει, αφού δώσει απτά δείγματα γραφής της αξιοπιστίας του δικού του κυβερνητικού προγράμματος, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι οι επαχθείς πολυετείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αποτελούν κατ’ ουσίαν ένα άτυπο 4ο μνημόνιο.

Για τον ΣΚΑΪ

Οξεία ήταν, μάλιστα, η κριτική του προέδρου της ΝΔ και στο μείζον θέμα της ασφάλειας, στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Στοχοποιείτε Μέσα και δημοσιογράφους με τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ στη Μεταπολίτευση. Η τρομοκρατία μπορεί να οργανώνεται σε κάποιες γιάφκες, γεννιέται, όμως, στα λόγια του ακραίου διχασμού» επεσήμανε χαρακτηριστικά, φωτογραφίζοντας το τοξικό πολιτικό κλίμα που καλλιεργεί, όπως λέει η Πειραιώς, εδώ και μήνες η κυβέρνηση. Επιμένοντας, δε, στο δόγμα «γαλάζιας» μηδενικής ανοχής, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε πως την επόμενη μέρα του τόπου «όσο ανοιχτή θα είναι η Δημοκρατία στις διαφορετικές απόψεις, τόσο αμείλικτη θα είναι με εκείνους που θέλουν να τη φιμώσουν διά της βίας»

Χάρης ΘεοχάρηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατία