Πολιτική|19.12.2018 07:39

Ποιος είναι ο Νάσος Ηλιόπουλος που προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Αθήνα

Άρης Χατζηγεωργίου

Σε μια ανοιχτή ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή θα αναδείξει τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτεύουσα, με όλες τις ενδείξεις να συντείνουν πως αυτός θα είναι ο νυν υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νάσος Ηλιόπουλος.

Το όνομα του υφυπουργού Εργασίας κυκλοφορεί εδώ και εβδομάδες σε δημοσιεύματα και παραπολιτικές αναφορές, που πολλές φορές συνοδεύονταν από σχόλια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να αναδείξει τον «εκλεκτό» του για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στο Μαξίμου τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της «Ανοιχτής Πόλης», της οποίας είχε ηγηθεί ο ίδιος στις εκλογές του 2006 λαμβάνοντας και το ιλιγγιώδες για την εποχή ποσοστό 10,51%.

Η συζήτηση στο Μαξίμου περιστράφηκε κυρίως γύρω από τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο υποψήφιος, ενώ την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου συνεδρίασε το Συντονιστικό της «Ανοιχτής Πόλης» στα γραφεία της παράταξης. Εκεί αναδείχθηκε η σαφής προτίμηση των παρόντων στο πρόσωπο του Νάσου Ηλιόπουλου, ενώ ακούστηκε και το όνομα του Κωστή Παπαϊωάννου, πρώην προέδρου της Εθνικής Επιτροπήςγια τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας αλλά και γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον Μάρτιο του 2015 ως τον Νοέμβριο του 2016.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, πάντως, το γεγονός ότι την ερχόμενη Παρασκευή η «Ανοιχτή Πόλη» πραγματοποιεί ανοικτό κάλεσμα στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νάσος Ηλιόπουλος

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η “Ανοιχτή Πόλη”, η δημοτική παράταξη με τη μεγαλύτερη ιστορική πορεία στον Δήμο Αθηναίων, ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής, καλεί όλους και όλες, όσους και όσες συμπορεύτηκαν στα τόσα χρόνια στους τόσους αγώνες και στα κινήματα πόλης, αλλά και τους νέους φίλους και φίλες, τις Αθηναίες και τους Αθηναίους, όλες και όλους, όσες και όσους έχουν την επιθυμία να αναλάβουν δράση για να αναδείξουμε τη σημασία της πόλης μας». «Συντονίζουμε τις δυνάμεις μας για να φροντίσουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Το αστικό τοπίο, οι άνθρωποι, το οικοσύστημα, οι γειτονιές, οι πρωτοβουλίες κατοίκων, όλα όσα μας έχουν απασχολήσει, αναλύσεις και επεξεργασίες σε μια νέα διάταξη και στρατηγικό σχεδιασμό που θα εξασφαλίσει την νίκη στις επερχόμενες εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει από την ολομέλεια η ανάδειξη της πρότασης για τον νέο επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων» καταλήγει.

Βιογραφικό

Ο 35χρονος σήμερα Νάσος Ηλιόπουλος έγινε μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού το 2002. Μάλιστα, τα χρόνια εκείνα η μητέρα του ήταν στέλεχος της αυτοδιοικητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα και δεχόταν κριτική για τον γιο της που είχε αποσκιρτήσει σε άλλο κόμμα. Από το 2010 ως το 2013 ο Νάσος Ηλιόπουλος διετέλεσε γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού.

Το 2014 εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου, ενώ στις εκλογές του 2015 ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 11 Νοεμβρίου 2016 ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέλαβε ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Από τις 28 Φεβρουαρίου 2018 είναι υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

δήμος ΑθηναίωνΝάσος ΗλιόπουλοςΔημοτικές εκλογέςΣΥΡΙΖΑ