Πολιτική|24.06.2020 14:41

Δένδιας - Μπορέλ από τον Εβρο: Μήνυμα στήριξης της ΕΕ στην Ελλάδα

Newsroom

«Τα ελληνικά συμφέροντα είναι ευρωπαϊκά συμφέροντα. Οι ελληνικές ανησυχίες ταυτίζονται με τις ανησυχίες της E.E. Η ευρωπαϊκή μας αλληλεγγύη είναι πολύ ισχυρή», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, από τις Καστανιές του Έβρου όπου βρέθηκε στις 24 Ιουνίου συνοδευόμενος από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια

«Στο μέρος αυτό, πριν από λιγότερο από τέσσερις μήνες, Έλληνες, Ευρωπαίοι και η διεθνής κοινότητα έγιναν μάρτυρες μιας αδιανόητης κατάστασης: της εκμετάλλευσης από την Τουρκία της ελπίδας χιλιάδων ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή. Εκμετάλλευσης ανθρώπων που είχαν ενεργά καθοδηγηθεί εδώ, προκειμένου να διέλθουν τα σύνορα, παραπλανημένοι από εκστρατείες παραπληροφόρησης που είχαν ενορχηστρωθεί από Τούρκους αξιωματούχους στο υψηλότερο επίπεδο, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι τα σύνορα αυτά ήταν ανοικτά και ότι περισσότεροι από εκατό χιλιάδες τα είχαν διασχίσει μεταβαίνοντας στην Ελλάδα και την ΕΕ. Αυτή η θλιβερή απόπειρα εκβιασμού της ΕΕ για απόσπαση παραχωρήσεων, απέτυχε», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αναφερόμενος στα γεγονότα του περασμένου Φεβρουαρίου και Μαρτίου. 

T

«Εδώ στον Εβρο, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους προέδρους του Συμβουλίου της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, εξέφρασαν στις 3 Μαρτίου την αποφασιστικότητα της ΕΕ να προστατέψει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο», υπενθύμισε ο κ. Δένδιας. Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, ήταν η σειρά του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να βρεθεί στο ίδιο σημείο, διαμηνύοντας ότι «τα Ελληνικά συμφέροντα είναι Ευρωπαϊκά συμφέροντα» και ότι «οι ελληνικές ανησυχίες ταυτίζονται με τις ανησυχίες της E.E». 

«Η Τουρκία [...] εμμένει στην υπονόμευση της ασφάλειας και της σταθερότητας, καθώς και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει προκαλέσει προβλήματα σε όλους τους γείτονές της [...] Αγνοεί κατάφωρα τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρώπης για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας», δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι στον αντίποδα η Ελλάδα «είναι πάντα ανοικτή στον διάλογο αλλά όχι υπό καθεστώς απειλών».

T

«Ο διάλογος μεταξύ γειτονικών χωρών με αντικείμενες ακτές για την οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας είναι η μόνη ενδεδειγμένη οδός, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει στο υψηλότερο επίπεδο τη βούλησή της να συζητήσει καλή τη πίστει το ζήτημα αυτό με την Τουρκία και παραμένει έτοιμη να το κάνει. Όμως, αυστηρά εντός πλαισίου του διεθνούς δικαίου και τους δικαίου της θάλασσας. Κάτι τέτοιο όμως, μπορεί να εξεταστεί μόνον αν η Άγκυρα ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ για αποκλιμάκωση των εντάσεων, αποχή από μονομερείς ενέργειες και επιστροφή στη νομιμότητα», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για να συνεχίσει λέγοντας: «Η μεταμφίεση, σήμερα,  των κανονιοφόρων του 19ου και 20ου αιώνα σε κόκκινα και άσπρα γεωτρητικά πλοία, δεν μπορεί να ξεγελάσει τη διεθνή κοινότητα. Οι πρόσφατες παρατηρήσεις του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με την Τουρκία ήταν οι πλέον εύστοχες και επίκαιρες. Η Άγκυρα πρέπει να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα και να αποστεί από την άσκηση της διπλωματίας των κανονιοφόρων, όπως εκδηλώθηκε με το πρόσφατο περιστατικό όπου τουρκικές φρεγάτες δεν δίστασαν να βάλουν στο σκόπευτρο πλοίο του Γαλλικού Ναυτικού που συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο


Δείτε και το ρεπορτάζ του OPEN TV 

Ζοζέπ ΜπορέλΤουρκίαΈβροςΝίκος Δένδιαςτουρκική προκλητικότητα