Πολιτική|24.06.2020 22:41

Ο καλύτερος «πελάτης» γερμανικών όπλων η Τουρκία παρά το εμπάργκο

Newsroom

Σε αποκαλύψεις αναφορικά με τις «στενές» σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας, ειδικότερα στο θέμα την πώλησης όπλων, προχωρά ο γερμανικός Τύπος το τελευταίο 24ωρο. Επικαλούμενη ένα κυβερνητικό έγγραφο, η εφημερίδα Die Welt, γράφει ότι μπορεί η κυβέρνηση της Γερμανίας, επισήμως να επικρίνει την Τουρκία, για όσα πράττει στη Συρία και τη Λιβύη, για δεύτερο συνεχή χρόνο όμως, κρατάει την Άγκυρα ως τον καλύτερο πελάτης της γερμανικής βιομηχανίας όπλων.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN TV, Παντελή Βαλασόπουλο, πρόκειται για 344,6 εκατ. το 2019, με τον αριθμό να μεταφράζεται στο 1/3 των εξαγωγών αμυντικού υλικού της Γερμανίας. Πρόκειται όμως αποκλειστικά για υλικό που προορίζεται για το τουρκικό Ναυτικό, καθώς από τις 10 Οκτωβρίου του 2019 η Γερμανία ασκεί εμπάργκο όπλων στη Τουρκία, εξαιτίας της εισβολής στη Συρία. 

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του OPEN TV, πάνω σε αυτό το θέμα υπάρχει ένα μεγάλο παρασκήνιο μεταξύ των δυο χωρών αλλά και της Ελλάδας. Το συγκεκριμένο ναυτικό υλικό πρόκειται για την συμπαραγωγή Τουρκίας-Γερμανίας για επτά υποβρύχια τύπου «210-4». Η συμπαραγωγή έχει συμφωνηθεί από το 2009 και πραγματοποιείται στην περιοχή της Σμύρνης. Μάλιστα, πρόκειται για τα ίδια υποβρύχια που έχει προμηθευτεί και η Ελλάδα από τους Γερμανούς και τα οποία εξασφαλίζουν την υπεροπλία της Ελλάδας στο Αιγαίο.  

Η συμπαραγωγή Τουρκίας-Γερμανίας, έχει προχωρήσει στην κατασκευή μόλις ενός, μέχρι στιγμής, υποβρυχίου, όταν όμως ολοκληρωθεί το σχέδιο κατασκευής και των επτά, τότε η Ελλάδα αναμένεται να χάσει την υπεροπλία που διαθέτει γιατί και η Τουρκία θα έχει τα ανάλογα υποβρύχια. Η ελληνική πλευρά έχει τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα, στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και μάλιστα το θέμα έφτασε έως την γερμανική Βουλή.

ΓερμανίαΤουρκίαΑιγαίο