Πολιτική|25.06.2020 21:22

Μητσοτάκης από ΣΕΤΕ: «Δε θα διστάσουμε να πάρουμε πρόσθετα μέτρα»

Μαρία Λιλιοπούλου

Την ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξης των δυνάμεων παραγωγής στα τέλη Ιουλίου προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 28ης γενικής συνέλευσης του Συνδεσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κατά τη διάρκεια του οποίου επανεξελέγη στη θέση του προέδρου ο Γιάννης Ρέτσος.

«Το πρώτο θύμα του ιού σε όλο τον κόσμο είναι ο τουρισμός και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης πρσθέτοντας ότι αυτό που βιώνουμε παγκοσμίως «είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους, μια κρίση συμμετρική, η οποία αφορά όλες τις χώρες και όλους τους κλάδους, μόνο που κάποιοι χτυπιούνται περισσότερο. Και δυστυχώς ο κλάδος του τουρισμού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι το κράτος στέκεται δίπλα στον κόσμο του τουρισμού προαναγγέλοντας τη λήψη πρόσθετων μέτρων εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο: «Έχουμε ακόμα εφεδρείες αν αυτό κριθεί απαραίτητο, είμαστε εδώ να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων παραγωγής. Πιστεύω προς τα τέλη Ιουλίου δεν θα διστάσουμε να τη δώσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στις επιχειρήσεις του κλάδου να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα «συν-εργασία». «Είναι μια προσωρινή παρέμβαση στην αγορά εργασίας που σας επιτρέπει να έχετε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αναδιάταξη του προσωπικού σας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν θα έχουν μείωση των απολαβών τους και με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να κρατήσουμε ζωντανές θέσεις εργασίας, θα ανοίξουν ξενοδοχεία τα οποία, υπό άλλες συνθήκες και χωρίς αυτά τα πρόσθετα κίνητρα, θα παρέμεναν κλειστά» είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Ρέτσος εκτίμησε ότι ο ελληνικός τουρισμός θα βγει νικητής και απ΄αυτήν την κρίση, προσθέτοντας, πάντως, ότι κανείς δεν τρέφει αυταπάτες για τη φετινή χρονιά. Γι΄αυτό άλλωστε και υπογράμμισε ότι χρονιά – ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι το 2021.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ παρουσίασε ορισμένα από τα έως τώρα μεγέθη του τουρισμού που καταδεικνύουν το ισχυρό σοκ που υφίσταται ο κλάδος σε διεθνές επίπεδο.

Βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας, στα οποία αναφέρθηκε, στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου η τουριστική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 36,1%. Αποτέλεσμα ήταν τα έσοδα να εμφανίσουν πτώση κατά 51,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μόνο τον Απρίλιο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 96,2% και οι εισπράξεις κατά 98,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Την ίδια στιγμή οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη μεταβολή του ΑΕΠ το 2020 στις πέντε σημαντικότερες αγορές της Ελλάδας, που μαζί συνεισφέρουν το 50% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού, κυμαίνονται μεταξύ -6% και -9%. 

Κι αυτό όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι το 2020, και ανάλογα με το πως και πότε θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα, η μείωση εσόδων θα κυμανθεί από -62% ή - 910 δισ. δολάρια, έως - 79%  ή 1.2 τρισ. δολάρια, ενώ θα πραγματοποιηθούν από 850 εκατομμύρια έως 1,1 δισεκατομμύρια λιγότερα διεθνή ταξίδια σε σχέση με το 2019.

Ως αποτέλεσμα θα τεθούν σε κίνδυνο 100 έως 120 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουρισμό, παγκοσμίως.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ζήτησε από όλες τις πλευρές να προστατέψουν την κοινωνική ειρήνη αφήνοντας τον τουρισμό εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης: «Μην εργαλειοποιείτε τον τουρισμό, προσδοκώντας μικρά πολιτικά οφέλη» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, είναι η κατάλληλη στιγμή να επανεκκινήσει η διαδικασία για την σύνταξη ενός εθνικού συμβολαίου ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό, ενός στρατηγικού σχεδίου για τη δεκαετία 2020 – 2030

«Ένα σχέδιο, που θα αλλάζει το μοντέλο του ελληνικού τουρισμού.  Θα στοχεύει στη μετατροπή της Ελλάδας σε έναν ώριμο, ποιοτικό, ασφαλή τουριστικό προορισμό, υψηλών προδιαγραφών» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. 

Ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχουν ακόμα αρκετές κινήσεις που μπορούν να γίνουν, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται «ένα επενδυτικό περιβάλλον φιλικό και ευέλικτο για νέες μεγάλες επενδύσεις, με απλούστευση των διαδικασιών, χωρίς γραφειοκρατία και με ασφάλεια δικαίου, ένα σύγχρονο, απλό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο που θα βοηθάει την ανταγωνιστικότητα και θα συμβάλει και αυτό με τη σειρά του στην προσέλκυση επενδύσεων».

Από την πλευρά του ο προέδρος της AEGEAN, Ευτύχιος Βασιλάκης σημείωσε πως η εταιρία συνεχίζει να παραλαμβάνει αεροπλάνα παρά την κρίση: «Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η μελλοντική κεφαλαιοποίηση της θετικής εικόνας της χώρας. Χρέος μας η ανταπόκριση στις νέες ανάγκες επιβατών μας, η στήριξη του παραγωγικού μας πυρήνα και των εργαζομένων μας, για να μπορέσουμε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες να συμβάλουμε εκ νέου στην αναπτυξιακή δυναμική». 

Εηαιρετικά δύσκολη αλλά όχι χαμένη χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας: «Το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά όμως δεν είναι μια χαμένη χρονιά: «Η χώρα μας ξεχώρισε με θετικό τρόπο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός αξιοποίησε επικοινωνιακά την επιτυχία, βελτιώνοντας σημαντικά το brand name της χώρας. Το κέρδος είναι μεγάλο και κεφαλοποιήσιμο για το σύνολο της οικονομίας αλλά ιδιαίτερα για τον τουρισμό. Αυτή είναι η ευκαιρία μας να αυξήσουμε το μερίδιο αγοράς στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία» τόνισε.

Στην απότομη αλλαγή της καθημερινότητάς μας από τηνπανδημία αναφέρθηκε ο Chief Commercial Officer Business Segment OTE Group, Γρηγόρης Χριστόπουλος  και συμπλήρωσε «Η σημερινή συνθήκη επιβάλλει όλοι μας να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο την προσοχή μας στον τουριστικό κλάδο που αποτελεί τον σημαντικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας».

Τις δράσεις της Marketing Greece για το έτος 2019 παρουσίασε η Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρείας, Ιωάννα Δρέττα  η οποία τόνισε: «Ανάγκη όσο ποτέ για τον ελληνικό τουρισμό οι συνέργειες και οι συνεργασίες».

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στο σποτ για τον ελληνικό τουρισμό, το οποίο είχε προκαλέσει σάλο πριν λίγες εβδομάδες, αλλά είχε όπως είπε μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό: «Στο εξωτερικό κατάλαβαν αυτό που τα τρολ του εσωτερικού δε θέλησαν να καταλάβουν» είπε. Επεσήμανε ότι η συνεργασία με τον ΕΟΤ είναι άψογη και αμοιβαία επωφελής και προσέθεσε πως «είναι λυπηρό, μέγα λάθος και αντιπαραγωγικό κάποιοι να κηρύσσουν πόλεμο σε αυτήν τη συγκυρία στον ελληνικό τουρισμό».

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της 28ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ είχε προηγηθεί την Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020, συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και το προεδρείο του ΣΕΤΕ. Στη συνάντηση, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τον Πρόεδρο, συμμετείχαν η Κατερίνα Νοτοπούλου, Τομεάρχης Τουρισμού και ο Μιχάλης Καλογήρου, Διευθυντής Γραφείου Προέδρου. Από την πλευρά του ΣΕΤΕ συμμετείχαν ο Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος του Συνδέσμου, ο Γρηγόρης Τάσιος, Α' Αντιπρόεδρος, ο Γιώργος Τσιλίδης, Αντιπρόεδρος, ο Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας, και ο Σπύρος Γαλιατσάτος, Μέλος Δ.Σ.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΣΕΤΕ