Πολιτική|25.06.2020 21:19

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν για την Ανατολική Μεσόγειο - «Βράζει» η Τουρκία με τη Γαλλία

Newsroom

Τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (25/6) με θέμα συζήτησης την ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του OPEN TV, Σπύρο Μουρελάτο, οι δυο ηγέτες συνομίλησαν περισσότερο από μισή ώρα. Είναι γνωστό πως Αθήνα και Παρίσι συμμερίζονται την ίδια ανησυχία για τις ριψοκίνδυνες όπως χαρακτηρίζονται τουρκικές «μανούβρες», με τρανταχτό παράδειγμα το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο είναι ανυπόστατο και για τις δυο χώρες. Αθήνα και Παρίσι φαίνεται πως συντονίζουν όλο και πιο εντατικά τις κινήσεις τους, για την στάση που θα κρατήσουν στο επερχόμενο Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 16 και 17 Ιουλίου.

«Φουντώνει» η κόντρα Παρισιού-Άγκυρας

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, νωρίτερα σήμερα, υποστήριξε ότι χάρη ειδικά στην Τουρκία, έχει επιτευχθεί η ισορροπία στη Λιβύη, ωστόσο χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Γαλλία προκαλούν αναστάτωση στην περιοχή.

«Βασικά η παρουσία της Γαλλίας εδώ και οι ενέργειές της είναι εκείνες που προκαλούν αναστάτωση», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ συνεχίζοντας να βάλει κατά του Παρισιού υποστήριξε ότι «όπου υπάρχει ταραξίας και πραξικοπηματίας η Γαλλία τον υποστηρίζει. Το 2011 βομβάρδισαν τη Λιβύη και μετά αποσύρθηκαν, έφυγαν. Και τώρα έρχονται πάλι και υποστηρίζουν έναν πραξικοπηματία», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάνοντας λόγο για «διπροσωπία» της Γαλλίας. «Όλοι βλέπουν ότι η Γαλλία είναι εκείνη που παίζει επικίνδυνα παιχνίδια εδώ. Έχει ξεπεράσει κάθε όριο», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποδίδοντας την αντι-τουρκική στάση του Παρισιού σε εσωτερικά πολιτικά προβλήματα. «Προσπαθεί να αντισταθμίσει τις αντιδράσεις και τη σύγχυση που επικρατεί μέσα στη Γαλλία, εξάγοντας τα προβλήματα στο εξωτερικό, αλλά δυστυχώς οι προσπάθειές του πέφτουν στο κενό», είπε.

Ο Μακρόν υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε το Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ακόμη και για εγκληματία πολέμου. Όπως δήλωσε, για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Λιβύη πρέπει όλοι οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν. «Ποιος βρίσκεται από πίσω τους; Ο Μακρόν. Ο Μακρόν κατάφερε μήπως πρώτα να κυβερνήσει τη δική του χώρα και παρεμβαίνει τώρα και σε άλλες χώρες;», αναρωτήθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος στη συνέχεια εξαπέλυσε βολές και κατά της Αιγύπτου.

Ανατολική ΜεσόγειοςΕμανουέλ ΜακρόνΤουρκίαΚυριάκος Μητσοτάκης