Πολιτική|19.12.2018 12:32

Υπέρ του διορισμού Θάνου ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων

Κατερίνα Τζαβάρα

«Επί 42 χρόνια, που υπηρέτησα το δικαστικό σώμα και από θέσεις ευθύνης, και ως αντιπρόεδρος και ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δεν μου κατελόγισε ποτέ κανείς μεροληψία, είτε υπέρ είτε κατά κάποιου διαδίκου», είπε η Βασιλική Θάνου για το διορισμό της οποίας στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνεδριάζει στη Βουλή η ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Η πρόταση της κ. Θάνου για τη θέση αυτή από την κυβέρνηση έγινε κόκκινο πανί της αντιπολιτευόμενης κριτικής, χωρίς να λείπουν οι εντάσεις και οι επικρίσεις.

Η ίδια πάντως τόνισε ότι θεωρεί «ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση επειδή στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε «η αναζήτηση της ανάπτυξης, με την ενίσχυση του ανταγωνισμού, έχει πρωταρχικό και ζωτικό ρόλο για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία».

Ερμήνευσε τις σε βάρος της επιθέσεις «λόγω των θέσεων που είχε» οπότε βρέθηκε «καλώς ή κακώς, στο μικροσκόπιο κυρίως από ορισμένα πρόσωπα» και δεσμεύτηκε πως με «αμεροληψία και αντικειμενικότητα θα πορευτεί και σε όλη τη θητεία της» αν αναλάβει την προεδρία της Ανεξάρτητης Αρχής.

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι Ανεξάρτητη Αρχή και θα πρέπει ο πρόεδρος και τα μέλη της να έχουν ανεξαρτησία, αμεροληψία και αντικειμενικότητα. «Η κυβέρνηση προτείνει την κ. Θάνου με γνωστή διαδρομή - πρόεδρος του Αρείου Πάγου, σύμβουλος του πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια- έχει πλούσια επιστημονική και επαγγελματική δράση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.Εξήγησε πως «η επιλογή δεν προσκρούει σε κανένα τυπικό ή ουσιαστικό κώλυμα» και τόνισε πως «και ο απερχόμενος πρόεδρος του υπέδειξε συμβουλευτικά ότι καλό θα είναι να είναι πρώην δικαστικός εκείνος που θα τον διαδεχθεί».

«Θέλουμε υποψήφιο από την ιδιωτική οικονομία; Με επαφή με τα ιδιωτικά συμφέροντα;» διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Έχει πάρει μια σαφώς πολιτική θέση ως προϊσταμένη του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης και διερωτήθηκε γιατί δεν αναγράφεται στο βιογραφικό της που διανεμήθηκε στην Επιτροπή η συγκεκριμένη θέση, επικρίνοντας έτσι κι αλλιώς ως «προκλητική» την πρόταση. Ο πρόεδρος της ΝΔ με επιστολή του προς την ευρωπαία επίτροπο αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ έχει θέσει το θέμα της κυβερνητικής πρότασης για την κ. Θάνου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε ότι «η κ. Θάνου έχει διατελέσει και υπηρεσιακή πρωθυπουργός. Ήταν αμισθί προϊσταμένη του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού και τώρα πηγαίνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού υποθέτω με αποδοχές».

Σημειώνεται ότι σε δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται ότι πριν από μια δεκαετία η ίδια η κ. Θάνου «είχε εκφραστεί κατά της αποδοχής θέσεων σε ανεξάρτητες αρχές από συνταξιούχους δικαστές με το επιχείρημα ότι μπορεί να κατηγορηθούν ότι αποδέχονται πολιτικό πατρονάρισμα ή ακόμα ότι εμπλέκονται σε σκιώδεις επιχειρηματικές συναλλαγές».

Υπερψήφισαν την πρόταση Θάνου ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων

Υπέρ του διορισμού της Βασιλικής Θάνου στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων ενώ καταψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ΔΗΣΥ, Ποτάμι και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». 

Βασιλική ΘάνουΒουλή