Πολιτική|01.07.2020 19:32

Γιώργος Πατούλης: Πώς και γιατί έχασε ψηφοφορία στο Περιφερειακό συμβούλιο

Άρης Χατζηγεωργίου

Εχασε την ψηφοφορία η παράταξη του Γιώργου Πατούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στην προσπάθειά της να επιτρέψει με κατεπείγουσα διαδικασία σε μια επιστημονική συνεργάτη να μπορεί να ασκεί και ιδιωτική δραστηριότητα στο γραφείο της. Πρόκειται για μια ψυχολόγο, Σμαραγδή Χρηστάκη, η οποία προσελήφθη ως σύμβουλος στην Αντιπεριφερειάρχη Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Κατερίνα Αδαμοπούλου-Κουτσογιάννη. Ο διορισμός της δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 29 Ιουνίου ενώ η ψυχολόγος είχε ήδη ζητήσει την εξαίρεσή της «προκειμένου να ασκεί ελευθέριο επάγγελμα παράλληλα με τα καθήκοντα της Επιστημονικής Συνεργάτιδας».

Το θέμα ήρθε εκτός ημερήσιας διάταξης στην διαδικασία εκείνη που συνήθως περιλαμβάνει ζητήματα τα οποία έχουν επείγουσες προθεσμίες. Το αποτέλεσμα ήταν να δεχθεί η παράταξη Πατούλη σφοδρή κριτική καθώς ο διορισμός της συγκεκριμένης συνεργάτιδος ήταν πολύ πρόσφατος και θα μπορούσε το θέμα της εξαίρεσης να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση.

Εκ μέρους της παράταξης Δούρου, η σύμβουλος Κατερίνα Λογοθέτη αναρωτήθηκε για το κατεπείγον του θέματος θυμίζοντας ότι η συγκεκριμένη ψυχολόγος εργαζόταν και στα προγράμματα ψυχολογικής στήριξης της Περιφέρειας την περίοδο της πανδημίας. Ο επικεφαλής της Λαϊκης Συσπείρωσης Γιάννης Πρωτούλης θύμισε ότι η ίδια Ψυχολόγος εμφανιζόταν ως Σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε θέματα Ψυχικής Υγείας μιλώντας για διπλοθεσία σε περίοδο ανεργίας.

Εκ μέρους της παράταξης Σγουρού ο Δημήτρης Κατσικάρης μίλησε για απίστευτο φαινόμενο να προσλαμβάνεται ψυχολόγος σε θέματα Καινοτομίας ναι ανερωτήθηκε αν το περιφερειακόΣυμβούλιο θα χρειαστεί Ψυχίατρο. Από την ίδια παράταξη ο Σωτήρης Μεθενίτης σημείωσε πως με τέτοιες διαδικασίες ο κ.Πατούλης καταστρατηγεί ο ίδιος αυτά που λέει για τις διαδικασίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο ενω μίλησε ακόμη και για ποινικές ευθύνες όσων ψηφίζουν υπέρ τετοιων θεμάτων. Με ειρωνική διάθεση ο Θάνος Τζήμερος σχολίασε ότι «κανένα ταλέντο δεν πάει αναξιοποίητο»...

Παίρνοντας τον λόγο για να απαντήσει ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, απέδωσε την εισήγηση της πλειοψηφίας στην προσπάθεια να βοηθηθεί μια επιστήμων που ξεκίνησε την σταδιοδρομία της εργαζόμενη εθελοντικά στο πρόγραμμα ψυχικής στήριξης στη διάρκεια της πανδημίας. Ανέφερε ότι μέσα από το πρόγραμμα εκείνο βοηθήθηκαν 80.000 πολίτες δωρεάν και χαρακτήρισε λάθος τον όρο «διπλοθεσία» καθώς ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στην περίοδο της πανδημίας και όσοι έχουν γραφείο προσπαθούν «για το μεροκάματο».

Η Αντιπεριφερειάρχης Αδαμοπούλου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη Ψυχολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές (στην διαχείριση των Διατροφικών Διαταραχών) επελέγη με αξιοκρατικές διαδικασίες καθώς ανταγωνίστηκε 7 άλλους υποψηφίους. Πάντως όταν έγινε η ψηφοφορία, το θέμα καταψηφίστηκε με ψήφους 44 υπέρ (παράταξη Πατούλη-ορισμένοι ανεξάρτητοι) και 52 κατά. Σημειωτέον ότι στην αρχή της διαδικασίας, όταν έγινε ψηφοφορία για το αν θα συζητηθεί το θέμα ή όχι, οι ψήφοι ήταν οριακοί (43 υπερ-43 κατά) και η συζήτηση προχώρησε με την ψήφο του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Μεταξύ των όσων καταψήφισαν ήταν και η περιφερειακή σύμβουλος Ελένη Αβραμοπούλου που είχε εκλεγεί πρώτη σε σταυρούς προτίμησης με την παράταξη Πατούλη. Η κυρία Αβραμοπούλου έχει καταψηφίσει και άλλα θέματα όπως την προμήθεια μηχανημάτων καθαρισμού κόστους 930.000 ευρώ που ήρθε επίσης εκτός ημερήσιας διάταξης στην προηγούμενη συνεδρίαση. Στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, ο σύμβουλος της παράταξης Δούρου και αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεόδωρος Σχινάς, κατήγγειλε σκανδαλώδη μετατροπή του διαγωνισμού για προμήθεια αυτών των μηχανημάτων καθαρισμού, ουσιαστικά σε απευθείας ανάθεση. Μετά την ψήφιση στην προηγούμενη συνεδρίαση, είπε ο κ.Σχινάς ότι την επόμενη μέρα συνεδρίασε εκτάκτως η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και για τον διαγωνισμό επελέγησαν από τον Αντιπεριφερειάρχη, Θ.Βαθιώτη, τρεις εταιρείες και «ως δια μαγείας οι δύο από τρεις έδωσαν προσφορές πάνω από τον προϋπολογισμό»!

Να συζητηθεί το θέμα, ζήτησε ο πρώην Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός μιλώντας για προσφυγή στον Εισαγγελέα αλλά ο Γιώργος Πατούλης έκανε λόγο για «ανώφελες και παρεξηγήσιμες συζητήσεις» ασκώντας κριτική και στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Χρ. Θεωδορόπουλο που έδινε το λόγο στους συμβούλους.

δήμος ΑθηναίωνψυχολόγοςΓιώργος ΠατούληςΡένα Δούρου