Πολιτική|02.07.2020 07:14

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης και Χρυσοχοΐδη για το νομοσχέδιο με τις διαδηλώσεις

Βούλα Κεχαγιά

Πυρ ομαδόν από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για το σχέδιο νόμου του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τις συγκεντρώσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους, συγκρίνοντας το νομοσχέδιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με το χουντικό διάταγμα του 1971 που ουσιαστικά απαγόρευε τις συναθροίσεις και συγκεντρώσεις.

Η σύγκρουση στη Βουλή είναι σφοδρή με τον αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Ραγκούση, να παρομοιάζει το νομοσχέδιο με τα νομοθετικά διατάγματα της Χούντας και με μόνη διαφορά τη γλώσσα καθώς «εκείνα ήταν γραμμένα σε καθαρεύουσα, ενώ το το σχέδιο της κυβέρνησης στη δημοτική».

Δεν είναι τυχαίο ότι για να τεκμηριώσει τις αιτιάσεις του ο κ. Ραγκούσης έδωσε μερικά παραδείγματα που δείχνουν τις ομοιότητες των δύο νομοθετημάτων, διαβάζοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα δύο κείμενα που αφορούν τη διάλυση της συνάθροισης, την απαγόρευση συνάθροισης, την συνεργασία Οργανωτή Αρχών και την ευθύνη Οργανωτή.

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε ψευδοαφήγημα της κυβέρνησης την επιχειρηματολογία ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καλύπτει κενά που υπήρχαν στη νομοθεσία. Είπε ότι υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που έχει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη το '91, σύμφωνα με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στην Αστυνομία να απαγορεύσει μία συγκέντρωση και επιπλέον το 2013 με πρωτοβουλία του κ. Δένδια το Διάταγμα 120 στάλθηκε στο ΣΤΕ και με βάση αυτό η ΕΛΑΣ έχει τη δυνατότητα όταν 50 άτομα κάνουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας να τούς οδηγεί στο πεζοδρόμιο.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει αναλάβει να κάνει τη βρώμικη δουλειά του κ. Μητσοτάκη σχολιάζοντας μάλιστα ότι "την κάνει με χαρά και περηφάνια αποδεικνύοντας αυτό που λέει η κοινωνία, άλλοτε επιτημιτικά, άλλοτε επαινετικά, ότι αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της ακροδεξιάς στροφής της ΝΔ" . Για να προσθέσει: Από την περίπτωση Ινδαρέ και τα περιστατικά αστυνομικής βίας, μέχρι την ακραία ρητορική του.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για «μνημείο οπισθοδρόμησης και αυταρχισμού» σχολιάζοντας πως «η κυβέρνηση φοβάται όλο και περισσότερο τη φωνή της κοινωνίας». Τόνισε δε ότι «το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να γυρίσει το ρολόι του χρόνου στις πιο σκοτεινές μέρες της ελληνικής ιστορίας, να επαναφέρει το καθεστώς του κράτους-χωροφύλακα». 

Μιχάλης ΧρυσοχοΐδηςΓιάννης ΡαγκούσηςπορείεςΔιαδηλώσειςΣΥΡΙΖΑΑλέξης Χαρίτσης