Πολιτική|19.12.2018 16:52

Παυλόπουλος σε Γιούνκερ: «Η Ελλάδα δεν ξεχνά ποτέ την προσφορά σας»

Μαρία Ψαρά

«Με μια φράση μπορώ να σας πω ποια είναι η πολιτική όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης στους λαούς της Βαλκανικής που δεν είναι ακόμη μέλη της ΕΕ. Δε μιλάμε και δεν πρέπει να μιλάμε πια σε ο,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική για Βαλκάνια. Μιλάμε για Νότια-Ανατολική Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη είναι πάντα ανοιχτή σε όλοςυ τους λαούς που ανήκουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο για να αποτελέσουν μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Αλλά η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια έχει κανόνες. Πριν από όλα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ ένα κράτος αν δε λύσει τις διαφορές του με άλλα κράτη και ειδικά με κράτη της ΕΕ. Κι αυτό πρέπει να γίνει με ένα νόμο, την εφαρμογή του διεθνούς Δικαίου. Και βέβαια δεν μπορεί κανένα κράτος να φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ αν δεν σέβεται στο ακέραιο το ευρωπαϊκό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αν κοιτάξει τη Συνθήκη της ΕΕ, μέρος του ευρωπαΪκού κεκτημένου είναι το διεθνές Δίκαιο. Ως Έλληνες λοιπόν και ως Ευρωπαίοι λέμε ανοιχτές οι θύρες της Ευρώπης αλλά απαιτεί από τον καθέναν να έχει επιλύσει τις όποιες διαφορές τους, σεβόμενος εκτός από την ιστορία, το διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζοντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν είναι τοποθέτηση εθνοκεντρική, αλλά ευρωπαϊκή», τόνισε.

Ο Έλληνας Πρόεδρος βρέθηκε στις Βρυξέλλες καλεσμένος του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Προκόπης Παυλόπουλος συμμετείχε  στην συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων και στη συνέχεια συμμετείχε σε κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο Γιούνκερ.

Αρχικά το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος μίλησε για την Ελλάδα, την συμβολή της στην Ευρώπη και την σημασία της συμμετοχής της στην ΕΕ. Αποκαλώντας ως «φίλο του» τον Έλληνα πρόεδρο, είπε: «Πάντοτε, και ως πρόεδρος του Eurogroup και πως πρόεδρος της Κομισιόν, επέμεινα στην ανάγκη η Ελλάδα να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης», είπε. «Σήμερα, η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις, έχει ακόμη να κάνει, αλλά πλέον μιλάμε για τον πρώτο προϋπολογισμό μετά το πρόγραμμα. Και το Πρόγραμμα Γιούνκερ θα βοηθήσει στην ανάπτυξη».

«Είστε Ευρωπαίος ηγέτης»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας αρχικά στα γαλλικά, εξήρε το έργο του Προέδρου Γιούνκερ. Περνώντας στα ελληνικά, ο Πρ. Παυλόπουλος είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Γιούνκερ: «Είστε ένας Ευρωπαίος ηγέτης και αυτό θα μείνει. Γιατί εσείς  και η Επιτροπή ασκήσατε τα καθήκοντά σας στην πιο δύσκολη περίοδο που γνώρισε η ΕΕ από τότε που ιδρύθηκε η Ευρωζώνη. Ποτέ έκτοτε δεν υπήρξαν τέτοιες δυσχέρειες, διλήμματα και δύσκολα θέματα που εσείς αντιμετωπίσατε», είπε.

«Πολλές φορές είσαστε μόνος. Ξέρω ότι δε θα είμαι αρεστός με αυτό που θα πω, αλλά οφείλω να το πω. Υπερασπιζόσαστε την Ευρώπη, πολλές φορές χωρίς να έχετε την συμπαράσταση των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ που θα έπρεπε να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι όχι μόνο στις χώρες τους αλλά και στην Ευρώπη την ίδια. Σε κρίσιμα θέματα. Πήρατε όλο το κόστος. Και αυτό αποδεινύει το μέγεθος της ηγετικής σας φυσιογνωμίας. Και γι αυτό το έργο του όποιου διαδόχου σας θα είναι δύσκολο. Γι αυτό η επιλογή του να γίνει με το ηγετικό πρότυπο που θα πρέπει να εκπροσωπεί…»

«Χρειάζεται υπεράσπιση αυτήν την ώρα η Ευρώπη. Μορφώματα λαϊκισμού των οποίων η ιδεολογία αγγίζουν ναζισμό και φασισμό ξανά γεννιούνται στην Ευρώπη. Επιβουλεύονται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ξέρω πολύ καλά ότι δεν πρέπει να τα αφήσουμε –ιδίως στις ευρωεκλογές να υπονομεύσουν ακομη περισσότερο την Ευρώπη. Και ξέρω ότι θα κάνετε τον αγώνα μέχρι το τέλος. Πρέπει όλοι να κάνουμε τον αγώνα.

Γιατί η Ευρώπη δεν φτιάχτηκε μόνο για τους λαούς της. ξεπερνά τους λαούς της. έχει ρόλο πλανητικό. Δεν υποτιμώ καμία δύναμη στον κόσμο. Αλλά όταν βλέπουμε άλλες δυνάμεις να αρνούνται τον πλανητικό τους ρόλο, να επικεντρώνονται στα δικά τους συμφέροντα, να αγνοούν ποιες είναι οι μεγάλες ανάγκες αυτού του πλανήτη, ο ρόλο της υπεράσπισης της ανθρωπότητας σε βασικές Αρχές και αξίες που καταξιώνουν τον άνθρωπο ανήκει στην Ευρώπη. Με αυτό το κριτήριο πρέπει να επιλέξουμε την επόμενη ηγεσία της Ευρώπης», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Είχατε θάρρος»

«Εμείς οι Έλληνες δεν ξεχνάμε τη συνεισφορά σας στην παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Είχατε το θάρρος να ομολογήσετε τότε, υπερασπιζόμενος την Ελλάδα, ότι η Ελλάδα κατέβαλε βαρύ τίμημα για να μείνει στην Ευρωζώνη και ΕΕ, ένα τίμημα που είχε τέτοιο κόστος που δεν οφειλόταν πάντα σε δικά της λάθη. Η Ελλάδα πλήρωσε και τα λάθη άλλων, ειδικά στην αρχή των προγραμμάτων. Είχατε το θάρρος να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις και της ανάπτυξης από το Ταμείο Γιουνκερ για να μπορέσει η χώρα μου όπως και άλλες χώρες να ακολουθήσει αναπτυξιακή πορεία. Υπερασπιζόμενος την Ελλάδα εκείνη την κρίσιμη στιγμή, απέναντι στις απόψεις άλλων που πίστευαν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από την ΕΕ, υπερασπιστήκατε τη συνοχή του ευρωπαΪκού οικοδομήματος. Υπερασπιστήκατε την Ελλάδα και μαζί με αυτήν και τη συνοχή της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Συμπεριφερθήκατε σαν Ευρωπαίος ηγέτης», τόνισε.

«Εμείς οι Έλληνες δεν διανοούμαστε την πορεία της Ελλάδας έξω από την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Εκεί θεωρούμε ότι είναι ο δρόμος μας. Όμως και η Ευρώπη έχει ανάγκη από αυτήν την Ελλάδα. Χωρίς την Ελλάδα, όχι μόνο με την ιστορία και κληρονομίά, αλλά και μ’ αυτά που μπορεί να προσφέρει στον δύσκολο δρόμο της Ευρώπης του μέλλοντος. Χωρίς την Ελλάδα και η Ευρώπη δεν θα ήταν η ίδια που θα μπορούσε να υπερασπιστεί τις Αρχές και τις αξίες της», συμπλήρωσε.

Προκόπης ΠαυλόπουλοςΒρυξέλλεςΖαν Κλοντ Γιούνκερ