Πολιτική|02.07.2020 19:13

ΕΛΚ και Αριστερά μάχονται στο Ευρωκοινοβούλιο για την Τουρκία

Μαρία Ψαρά

Νέος «πόλεμος» μεταξύ των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο ξεκίνησε με αφορμή τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα την επόμενη εβδομάδα, στην Ολομέλεια. Για παραπληροφόρηση κατηγορεί η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς του Ευρωκοινοβουλίου το ΕΛΚ. Πιο συγκεκριμένα, η GUE κατηγορεί το ΕΛΚ σχετικά με τη συζήτηση του Κοινοβουλίου της επόμενης εβδομάδας για την παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Σε δελτίο Τύπου, το ΕΛΚ ανέφερε ότι «η Ομάδα του ΕΛΚ ζήτησε μια ισχυρή δήλωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια συζήτηση και ένα ψήφισμα, για να καταγγείλει τις ενέργειες της Τουρκίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τις άλλες πολιτικές ομάδες, οι Σοσιαλιστές (S&D) και οι Αριστεροί (GUE) μπλόκαραν ένα Ψήφισμα επί του θέματος. "Υπό το φως των πραγματικών γεγονότων, είναι ακατανόητο ότι τα κόμματα της Αριστεράς ακυρώνουν ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο"», σημείωσαν οι ευρωβουλευτές.

«Δεν εκπλήσσει ... αλλά είναι λυπηρό», απαντά η Ευρωπαϊκή Αριστερά. «Το ΕΛΚ διαδίδει παραπληροφόρηση για συνομιλίες στην ημερήσια διάταξη της συνόδου ολομέλειας της επόμενης εβδομάδας. Θέλαμε μια συζήτηση και ψηφοφορία για αυτό το κρίσιμο θέμα για να εκθέσουμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή. Δυστυχώς το EPP χρησιμοποιεί το ζήτημα για να παίξει το φθηνό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών», αναφέρεται σε ανάρτηση στο τουίτερ.

T

Σύμφωνα με τη GUE, η αποτυχία επίτευξης πολιτικής πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημαίνει ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας σχετικά με την παραβίαση της Τουρκίας στα ελληνικά και κυπριακά ύδατα θα πραγματοποιηθεί χωρίς ψήφισμα.

Ολόκληρη η δήλωσή της, εδώ.

ΕυρωκοινοβούλιοΤουρκίαΕΛΚαριστερά