Πολιτική|06.07.2020 07:38

Από τις ράγες του μετρό ο Μητσοτάκης... εγκαινιάζει τον ανασχηματισμό

Σπύρος Μουρελάτος

Σε ρυθμούς εγκαινίων κινούνται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ένα 24ωρο, προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος γαλάζιας διακυβέρνησης. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η εκδήλωση της προηγούμενης Παρασκευής στο Ελληνικό, η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον, αλλά και τα εγκωμιαστικά σχόλια των πλέον επιδραστικών μέσων παγκοσμίως, η απογευματινή, όπου παρουσία του πρωθυπουργού και του Υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, εγκαινιάζονται οι τρεις νέοι σταθμοί της γραμμής 3 του Μετρό, «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια», αλλά και η περιοδεία του κ. Μητσοτάκη το προσεχές Σάββατο στην Κέρκυρα για την επένδυση στην Κασσιόπη αποτελούν επιβεβαίωση της συστηματικής προεργασίας, που γίνεται σε όλα τα επίπεδα, από τις 7 Ιουλίου του 2019 και εντεύθεν. Κυρίως, όμως, αποδεικνύουν σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, πως η... κρίση της πανδημίας του κορονοϊού δεν έχει ακυρώσει τις βασικές προεκλογικές προτεραιότητες του κυβερνώντος κόμματος.

«Στις 7 Ιουλίου συμπληρώνουμε έναν χρόνο στην εξουσία και μου φαίνεται σαν να έχει περάσει ένας αιώνας με όλα όσα έχουν συμβεί σε αυτό το διάστημα. Έχω πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, που θα αλλάξουν την δομή της οικονομίας, θα την κάνουν πιο ανοικτή, πιο εξωστρεφή, πιο ανταγωνιστική. Είναι μεταρρυθμίσεις, που ποτέ δεν τις είχαμε υιοθετήσει ως δικές μας και νομίζω πως αυτό έχει αλλάξει τώρα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στους Financial Times, που προβλήθηκε χθες Κυριακή, προδίδοντας τις βασικές αρχές του κυβερνητικού Οδικού Χάρτη την περίοδο μετά το lockdown ελέω κορονοϊού.

Όπως έχουν ήδη ξεκαθαρίσει στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, η επέτειος του ενός χρόνου από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, αλλά είναι, όπως το έθεσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, «ακόμη μία ημέρα στην δουλειά». Ως εκ τούτου, οι αυριανές παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κινούνται, όπως λέγεται χαρακτηριστικά στο Μέγαρο Μαξίμου, στο ίδιο θεσμικό μονοπάτι, που διέπει την έως τώρα κυβερνητική του θητεία. Παράλληλα, το επικοινωνιακό team του πρωθυπουργού υπό τον Έρικ Παρκς έχει ήδη επεξεργαστεί τις προηγούμενες ημέρες βίντεο, που θα διοχετευθεί αύριο στα social media, με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να υπενθυμίσει το έργο, που συντελέστηκε κατά τους πρώτους 12 μήνες της γαλάζιας διακυβέρνησης, αλλά και τους κύριους στόχους του επόμενου χρονικού διαστήματος. Στελέχη, που έχουν συμμετάσχει στο συγκεκριμένο σχεδιασμό, κάνουν λόγο για μία πρωτοβουλία, που επιχειρεί να υπογραμμίσει το γαλάζιο όραμα και βασίζεται περισσότερο στο συναίσθημα. Τα ίδια πρόσωπα, προσθέτουν πως ανάλογα, θεματικά αυτή τη φορά, βίντεο, «με τις έννοιες, που αποκαταστάθηκαν τον τελευταίο χρόνο» αναμένεται να δώσουν τον τόνο της επετειακής ημέρας.

Δυναμικό το σχέδιο ανοίγματος του τουρισμού

Η χθεσινή απόφαση για την αναστολή έως τις 15 Ιουλίου, όταν και θα επαναξιολογηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα επιδημιολογικά δεδομένα και ως εκ τούτου ο κατάλογος των «λευκών» και «κόκκινων» χωρών της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου, επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση επικαιροποιεί καθημερινά όλα τα δεδομένα και έχει την βούληση να παρέμβει, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο χάριν της ασφάλειας τόσο των εργαζομένων στον τουρισμό, όσο και των επισκεπτών. Κατ ουσίαν, οι έλεγχοι των τελευταίων 24ωρων, που κατέδειξαν αρκετά κρούσματα ανάμεσα σε τουρίστες από τη Σερβία κατέστησαν την χθεσινή εξέλιξη μονόδρομο.

Ούτως ή άλλως, κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν τις προηγούμενες ημέρες την ανησυχία τους για την πορεία της πανδημίας στους βόρειους γείτονες μας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυε ότι «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι όσοι έρχονται στην Ελλάδα θα είναι ασφαλείς τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τον τοπικό πληθυσμό... χρησιμοποιούμε έναν πολύπλοκο αλγόριθμο, ο οποίος μας επιτρέπει να εντοπίζουμε τους τουρίστες, οι οποίοι θα υποβληθούν σε έλεγχο κατά την άφιξη τους». Σε σημερινή σύσκεψη, εξάλλου, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα πρώτα στοιχεία από το άνοιγμα της χώρας στον διεθνή τουρισμό αναμένεται να υπάρξει και μία πρώτη εικόνα για το τι θα ισχύσει μετά τις 15 Ιουλίου για τις περιπτώσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Σουηδίας. Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν να επιτραπεί η υπό αυστηρούς όρους πρόσβαση στους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, μολονότι μία τέτοια προοπτική αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα επόμενα 24ωρα.  

Αντίστροφη μέτρηση για ανασχηματισμό

Μετά τα... γενέθλια της 7ης Ιουλίου τοποθετούν καλά πληροφορημένες πηγές τις διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Τα ίδια πρόσωπα μεταδίδουν πως κατά το τελευταίο διήμερο, όταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε λίγες ώρες ανάπαυλας στην Τήνο, «κλείδωσε» ο κυοφορούμενος το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ανασχηματισμός. Πλέον, η πλάστιγγα έχει γείρει ξεκάθαρα υπέρ του σεναρίου του Ιουλίου, μολονότι ορισμένα κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν αποκλείσει ακόμη και την εκδοχή ενός ανασχηματισμού παραμονές της ανόδου του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μένει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα εκδηλώθουν σε χρόνο προ της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 17/18 Ιουλίου η αμέσως μετά από αυτήν. Έμπειροι κυβερνητικοί παράγοντες παραπέμπουν σε σημειακές παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά στο επίπεδο Υπουργών, σε κατά τι περισσότερες αλλαγές σε επίπεδο Υφυπουργών μαζί με ορισμένες αναβαθμίσεις Γενικών Γραμματέων υπηρετώντας τη λογική πως η γενικότερη εικόνα της κυβέρνησης είναι θετική. Βασικές παράμετροι των επερχόμενων αλλαγών ποια δομή θα προκριθεί, ώστε να υλοποιηθεί η απρόσκοπτη και ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και κατά πόσον ο ανασχηματισμός θα έχει και δομικά χαρακτηριστικά, ήτοι το «σπάσιμο» υφιστάμενων Υπουργείων.  

γραμμή 3ανασχηματισμόςμετρόΚυριάκος Μητσοτάκηςκυβέρνηση