Πολιτική|07.07.2020 15:12

Μητσοτάκης: Θα γίνει ανασχηματισμός, όχι εκλογές - Απορώ με τον Τσίπρα για τον Παππά

Newsroom

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κι έκανε μια μικρή αναδρομή στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, που έχει περάσει ήδη από... 40 κύματα, προεξάρχοντος του προβλήματος που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην δυσκολότερη απόφαση που κλήθηκε να λάβει κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής του  κι αυτή ήταν «όταν έπρεπε να κλείσουμε τη χώρα με πολύ δραστικό τρόπο, όταν αντιληφθήκαμε το πρόβλημα της πανδημίας, του κορονοϊού» και πρόσθεσε ότι «έπρεπε να προτεραιοποιήσουμε τη δημόσια υγεία. Ήξερα εκείνη τη στιγμή ότι θα οδηγείτο η οικονομία σε βαθιά ύφεση. Όταν κλείσει αυτό το κεφάλαιο ωστόσο η οικονομία θα είναι πιο ισχυρή καθώς έχει περισσότερο θεσμικό κεφάλαιο και μια αισιοδοξία ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα σε δύσκολες συνθήκες».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έγιναν και λάθη καθώς παραδέχθηκε πως «δεν τα κάνουμε όλα τέλεια. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και δεν διστάζουμε να τα διορθώσουμε. Όπως για παράδειγμα έγινε με τους διοικητές των νοσοκομείων που κάποιοι δεν είχαν τις προδιαγραφές για να είναι στις θέσεις αυτές και το διορθώσαμε. Επίσης όταν έγινε η συζήτηση και έπρεπε να αναπτύξουμε τα δύσκολα πρωτόκολλα για το άνοιγμα του τουρισμού είχε γίνει συζήτηση και για τα ξενοδοχεία καραντίνας και είχαμε μιλήσει και για δωμάτια καραντίνας. Ακούσαμε την αντιπολίτευση και το διορθώσαμε αυτό γιατί καταλάβαμε ότι θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα».

Αναφερόμενος στα της Novartis και τις κασέτες Μιωνή με τις συνομιλίες με τον Νίκο Παππά, τόνισε πως «περιμένω να ακούσω τον κ. Τσίπρα πώς θα το αντιμετωπίσει το θέμα με τον Νίκο Παππά. Είναι μονόδρομος η αποπομπή του, απορώ γιατί δεν έχει γίνει ακόμα... Σε θεσμικό επίπεδο η χώρα χρειάζεται σοβαρή αντιπολίτευση. Θα πρέπει να γίνει αυτοκάθαρση. Κι εγώ όταν ανέλαβα, άλλαξα πολλά και κράτησα πολλά στη ΝΔ».

Ακόμη μίλησε για:

  • το ενδεχόμενο εκλογών «δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας».
  • για τον ανασχηματισμό: «Ανασχηματισμός θα γίνει, αλλά θα το μάθετε από μένα».
  • για τα φαινόμενα χαλάρωσης στον κορονοϊό: «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα κορονοϊού, πιο έτοιμοι από την πρώτη φορά. Ανησυχώ από την κοινωνική χαλάρωση που υπάρχει και την θεωρώ αναμενόμενη. Όμως έχουμε μια υποχρέωση προς τους εαυτούς μας να είμαστε πιο υπεύθυνοι να φοράμε μάσκες και τα ζητήματα των κοινωνικών αποστάσεων είναι πιο δύσκολο να το εφαρμόσει κανείς αυτό. Τα πανηγύρια μας έχουν προβληματίσει και το έχω συζητήσει. Δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση της απαγόρευσης και θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση»
  • για τα ελληνοτουρκικά: «Δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση η συνομιλία ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι συνομιλίες είχαν διακοπεί όχι με δική μου υπαιτιότητα. Ο κ. Ερντογάν μετά τον Έβρο είπε ότι δεν θέλει να συνομιλεί μαζί μου. Οι συζητήσεις αυτού του είδους πολλές φορές είναι αρκετά χορογραφημένες αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε. Η Ελλάδα δεν ήταν εκείνη που επέμενε να εξαιρεθεί η Τουρκία από την λευκή λίστα της ΕΕ».

ΚορονοϊόςΝίκος ΠαππάςΑλέξης ΤσίπραςΝέα Δημοκρατία