Πολιτική|07.07.2020 22:31

Μεγάλος Περίπατος Αθήνας: Επίκειται κρίσιμη ψηφοφορία σε κλίμα σύγκρουσης

Άρης Χατζηγεωργίου

Σε δοκιμασία ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας θα υποβληθεί σύντομα ο Μεγάλος Περίπατος ενώ η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανοιχτή Πόλη που είχε αρχικά υπερψηφίσει, παίρνει όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις καταγγέλλοντας τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν έως τώρα.

Το ζήτημα είναι ότι τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων εκεί που έχουν εφαρμοσθεί έως τώρα (Πανεπιστημίου, Πλατεία Συντάγματος, Βασ. Όλγας, Ηρώδου Αττικού) αλλά και εκεί που σχεδιάζεται να επεκταθούν (Εμπορικό Τρίγωνο) στηρίζονται σε μία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τρίμηνη διάρκεια που λήγει στις 21 Αυγούστου 2020. Για να δοθεί παράταση, αναφέρεται ρητά πρέπει να προηγηθεί νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για την ΚΥΑ 31688 που υπεγράφη στις 21 Μαΐου 2020 από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοΐδη, Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο, Υγείας Β.Κικίλια και τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Ι.Κεφαλογιάννη. Η ΚΥΑ επικαλείται, μεταξύ άλλων:

  • Την ομόφωνη απόφαση 250 του Δημοτικού Συμβουλίου (11/5/20) «για την έγκριση της επιβολής προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, λόγω συνδρομής επιτακτικών αναγκών για την αντιμετώπιση σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις πρότυπες ρυθμίσεις κυκλο φορίας και στάθμευσης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου».
  • «Την συνδρομή επιτακτικών λόγω αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και οι οποίοι επιβάλλουν, ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, τον περιορισμό κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς και την αύξηση του χώρου για τη μετακίνηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπια μέσα μετακίνησης στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας».

Με βάση τα παραπάνω αποφασίζει τον περιορισμό κυκλοφορίας οχημάτων και αύξηση χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών:

  • Στην Πλάκα, στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς, Μητροπόλεως - Ερμού - Αθηνάς - Σταδίου - Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγ. Ασωμάτων. Η οδός Σταδίου παραμένει σε κυκλοφορία στο σύνολό της.
  • Στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα επί των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού και Σταδίου (από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως).

Στο τέλος, αναφέρεται ότι «οι προβλέψεις της παρούσας ισχύουν για χρονικό διάστημα 3 μηνών από τη δημοσίευσή της. Δίδεται η δυνατότητα παράτασης για άλλους 3 μήνες, κατόπιν εισήγησης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών».

Αρα, θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει για να ψηφίσει υπέρ της παράτασης των μέτρων πριν τις 21 Αυγούστου που κλείνει το τρίμηνο. Ομως, λόγω των θερινών διακοπών, το Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει τον Αύγουστο μόνον μία φορά στις 31 του μηνός. Λογικά, το θέμα θα πρέπει να έρθει στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Ιουλίου στις 27/7. Το ερώτημα είναι εάν και πώς θα εξασφαλισθεί εκεί πλειοψηφία.

Η πρώτη απόφαση ονομάσθηκε ομόφωνη καθώς είχε 36 θετικές ψήφους από τις παρατάξεις Μπακογιάννη, Ηλιόπουλου και Γερουλάνου και τους συμβούλους Γ.Βουλγαράκη και Β.Καπερνάρο. Τρεις σύμβουλοι της Ελληνικής Αυγής απείχαν ενώ είχαν αποχωρήσει οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και οι Γ.Καραμπελιάς, Π.Κωνσταντίνου και Ντίνα Ρέππα.

Για να περάσει η απόφαση όποτε έρθει προς συζήτηση, χρειάζονται τουλάχιστον 25 ψήφοι ενώ η πλειοψηφούσα παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη διαθέτει 21 συμβούλους. Οι παρατάξεις που απείχαν ή αποχώρησαν δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση, οπότε μένει να φανεί τι θα πράξουν όσοι υπερψήφισαν:

  • Η παράταξη του Παύλου Γερουλάνου διαθέτει 6 ψήφους, ο ίδιος έχει ασκήσει κριτική έως τώρα στην υλοποίηση των μέτρων εφαρμογής του «Μεγάλου Περιπάτου» κυρίως για την έλλειψη δημόσιας διαβούλευσης. Ωστόσο, υπάρχουν μέλη της που φέρονται θετικά στο να υπερψηφισθεί η παράταση των μέτρων με τη λογική ότι πρόκειται για δοκιμαστική εφαρμογή.
  • Το πιθανότερο είναι να έχουν θετική στάση οι Γιώργος Βουλγαράκης και Βασίλης Καπερνάρος έστω και αν, ειδικά ο δεύτερος, ασκεί κατά καιρούς κριτική στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, θεωρείται πολύ πιθανό να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 25 ψήφων σε σύνολο 49, έστω και αν το αποτέλεσμα δεν θα έχει καμία σχέση με την «θριαμβευτική» ομοφωνία της 11ης Μαΐου.

Σtην παράταξη της Ανοιχτής Πόλης του Νάσου Ηλιόπουλου που διαθέτει οκτώ συμβούλους, το κλίμα που διαμορφωνεται είναι σαφώς αρνητικό για να συνεχιστεί η στήριξη στα μέτρα του «Μεγάλου Περιπάτου». Η κριτική στον τρόπο υλοποίησης των μέτρων ξεκίνησε αρκετά νωρίς με τον επικεφαλής να ζητά συγκρότηση δύο επιτροπών διαβούλευσης και φούντωσε όταν καταψήφισε τις προμήθειες των 2 εκατομμυρίων ευρώ για ζαρντινιέρες, παγκάκια, φυτά και χρωματικές επιστρώσεις στην άσφαλτο. Ακολούθησαν ερωτήματα για τον τρόπο επιλογής της ομάδας που μελετά τα πολεοδομικά ζητήματα του Περιπάτου υπό την Τασία Λαγουδάκη αλλά και καταγγελία για το άνοιγμα συζήτησης που παραπέμπει στην πλήρη πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου.

Η πιο ξεκάθαρη όμως ένδειξη συγκρουσιακής διάθεσης ήρθε την Τρίτη, 7 Ιουλιου, με την ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης ότι προχώρησε στην καταγγελία των διαγωνισμών για τις προμήθειες των 2 εκατ. ευρώ προς την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ). Στην ανακοίνωση η Ανοιχτή Πόλη θυμίζει ότι «στο εισηγητικό της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11/05/2020, ο Δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ρητά ότι «σε πρώτο στάδιο, η πιλοτική εφαρμογή των μέτρων θα μπορεί να υλοποιηθεί με προσωρινά και γρήγορα μέτρα χαμηλού κόστους που θα δίνουν την αίσθηση των ωφελειών και θα σηματοδοτούν την αναβάθμιση του Δημόσιου Χώρου στις περιοχές παρέμβασης».

«Δυστυχώς, συνεχίζει η σημερινή ανακοίνωση, για τις τσέπες των δημοτών, για τον προϋπολογισμό του Δήμου, αλλά και για την ίδια την υλοποίηση του έργου, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 27/05/2020 εισήχθησαν προσκλήσεις για δυο μειοδοτικούς διαγωνισμούς συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ περίπου, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και χωρίς τη χρήση ΕΣΗΔΗΣ. Η Ανοιχτή Πόλη καταψήφισε και τους δυο διαγωνισμούς διότι ήταν εμφανές, τόσο όσο από τις τεχνικές προδιαγραφές του εξοπλισμού όσο και από το υπέρογκο κόστος τους, ότι δεν συνάδουν ούτε με την πιλοτική εφαρμογή των κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας, ούτε με τον έκτακτο χαρακτήρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Συνεπώς, κατά την εκτίμησή μας, οι εν λόγω διαγωνισμοί καταχρηστικώς προκηρύχθηκαν κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και χωρίς τη χρήση ΕΣΗΔΗΣ». Και καταλήγει: «Σήμερα, η Ανοιχτή Πόλη προχώρησε και στην καταγγελία των δυο διαγωνισμών προς την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) με σκοπό την διενέργεια ελέγχου από μέρους της για το κατά πόσο οι συγκεκριμένες διαγωνιστικές διαδικασίες της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων είναι σύμφωνες με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο περί δημοσίων συμβάσεων. Ανεξαρτήτως της εξέλιξης του συνολικού έργου για τον «Μεγάλο Περίπατο», η Ανοιχτή Πόλη δεν θα επιτρέψει ούτε αυτό το έργο αλλά ούτε οποιοδήποτε άλλο να γίνει ένα μέσο διασπάθισης δημοσίου χρήματος, αναξιοκρατίας και έλλειψης λογοδοσίας από μέρους της Δημοτικής Αρχής».

Από την πλευρά του, πάντως, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, απάντησε στις καταγγελίες της Ανοιχτής Πόλης, επισημαίνοντας τα εξής: «Ο κ. Ηλιόπουλος, δυστυχώς, βάζει και βγάζει το κομματικό του κοστούμι, με τέτοια ταχύτητα που δεν τον προλαβαίνουμε. Υπερψηφίζει τον Μεγάλο Περίπατο αλλά καθημερινά τον υπονομεύει δυσφημίζοντάς τον. Γνωρίζει ότι ο Μεγάλος Περίπατος, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει αν οι συμβάσεις του δεν είχαν ελεγχθεί ως προς την ουσία τους και επί της διαδικασίας, από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επιμένει όμως, να μεταφέρει την κεντρική πολιτική σκηνή στον Δήμο των Αθηναίων

Ο Μεγάλος Περίπατος γίνεται για την Αθήνα που αλλάζει και μπαίνει σε μία περίοδο μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα. Γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και διαρκή διαβούλευση. Διαβούλευση που δεν είναι αναγκαστική αλλά έχει προϋποθέσεις. Να τοποθετείς ψηλά τον πήχη για την πόλη σου και σίγουρα πάνω από το κόμμα σου».

Μεγάλος Περίπατος ΑθήναςΝάσος ΗλιόπουλοςΚώστας Μπακογιάννης