Πολιτική|08.07.2020 14:24

Τσίπρας: Μόνο ο Ζάεφ μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της Βόρειας Μακεδονίας

Τίμος Φακαλής

Ανοιχτό μήνυμα στήριξης στον Ζόραν Ζάεφ έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία στις 15 Ιουλίου. Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα αγγλικά ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει σ’ αυτό το νέο κεφάλαιο της Ιστορίας και μπορεί να γίνει μόνο κάτω από την ηγεσία ενός προοδευτικού και γενναίου ηγέτη όπως ο Ζόραν Ζάεφ. Οι θερμές δηλώσεις Τσίπρα αναμεταδίδονται από όλα τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, προκαλώντας αίσθηση για το μέγεθος στήριξης.  

«Πριν από 2,5 χρόνια συνάντησα τον Ζόραν Ζάεφ. Αναγνώρισα σ’ αυτόν αυτό που πολλοί άλλοι ηγέτες είχαν: Ότι δεν μιλούσε για το παρελθόν, αλλά για το μέλλον. Δεν μιλούσε για προβλήματα, αλλά για λύσεις. Δεν εξέφραζε τις βαλκανικές ανασφάλειες μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας που φοβόταν μήπως χάσει την Ιστορία της, αλλά εξέφραζε το ευρωπαϊκό όραμα μιας βαλκανικής χώρας με αυτοπεποίθηση που αγωνιζόταν για να γράψει Ιστορία. Όχι μια ιστορία πολέμου, έλλειψης ανεκτικότητας και φτώχειας, αλλά ένα νέο προοδευτικό κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή βαλκανική Ιστορία. Βασισμένο σε αμοιβαίο σεβασμό, συνεργασία, ανοχή, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Ένα μέλλον στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ που ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας επέλεξε.

Τρία χρόνια δεν είναι αρκετά για να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες μιας χώρας. Αλλά όπως ο Ζόραν Ζάεφ, ο Νικόλα Ντιμιτρόφ και οι Σοσιαλδημοκράτες απέδειξαν, είναι αρκετά για να αλλάξουν τη μοίρα της για πάντα. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει σ’ αυτό το νέο κεφάλαιο της Ιστορίας και μπορεί να γίνει μόνο κάτω από την ηγεσία ενός προοδευτικού και γενναίου ηγέτη όπως ο Ζόραν Ζάεφ. Πριν από πολλά χρόνια, ο μεγάλος ποιητής σας Μπλάζε Κονέσκι έγραψε: «Ο πόνος μέσα μου φωνάζει ότι γεννήθηκα σε μια αναγκεμένη φυλή, σπορέας άγονων σπόρων. Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που υπογράψαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ακούω ένα διαφορετικό ποίημα ελπίδας από ένα ποιητή της νέας γενιάς της Βόρειας Μακεδονίας, τον Βλάντιμιρ Μαρτινόφσκι. Ο Βλάντιμιρ Μαρτινόφσκι λέει: αγοράστε δυο αγάπες ειρήνης και σπόρους για να ξαναφυτρώσει ο χαμένος χρόνος. Έτσι λέω μαζί με αυτή τη νέα γενιά: Στις 15 Ιουλίου αγοράστε δυο αγάπες ειρήνης και σπόρους για να ξαναφυτρώσει ο χαμένος χρόνος».

Eurokinissi

Ζόραν ΖάεφΑλέξης Τσίπραςεκλογές