Πολιτική|09.07.2020 12:45

Live η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Newsroom

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο ψηφίζεται απόψε το βράδυ.

Στο βήμα είναι αυτήν την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση, ψηφίζεται απόψε, το βράδυ της Πέμπτης.

Σημειώνεται ότι ο στόχος του πρωθυπουργού με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι διπλός: Αφενός να ικανοποιήσει σε μία λογική «νόμου και τάξης» ένα συντηρητικό (όχι κατ ανάγκην όμως παραδοσιακά δεξιό) ακροατήριο, που κατά τη ΝΔ απαρτίζει το «μέτωπο λογικής» και το οποίο βλέπει εχθρικά διαδηλώσεις και συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, ενώ αξιολογεί ως ιδιαίτερα αρνητικό το κλείσιμο των δρόμων. Αφετέρου να εμφανίσει το ΣΥΡΙΖΑ ως απομονωμένο από τη λεγόμενη κεντροαριστερά και ταυτόχρονα να συνεχίσει να διεμβολίζει τον χώρο του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο θα υπερψηφίσει επί της αρχής αν και δεν λείπουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του για το deal με τη ΝΔ.

Την κατάργηση της διάταξης για αστική ευθύνη του οργανωτή συνάθροισης προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, με τροπολογία που κατέθεσαν οι 22 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, η καθιέρωση γενικής αστικής ευθύνης του οργανωτή μίας συνάθροισης, δίχως να απαιτείται να επικαλεσθεί ο ενάγων συγκεκριμένη παράβαση η οποία να τελεί σε αιτιώδη συνάφεια µε τη βλάβη που προκλήθηκε, «εισάγει μία οιονεί εγγυητική ευθύνη του οργανωτή για όλες τις πράξεις που ενδεχομένως τελεσθούν στο πλαίσιο ή και στο περιθώριο μίας συνάθροισης και στρέφονται εις βάρος της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας κάποιου, ανεξαρτήτως του ποιος τις τέλεσε».

νομοσχέδιοΔιαδηλώσειςΒουλήΚυριάκος Μητσοτάκης