Πολιτική|09.07.2020 18:35

Novartis: Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τους χειρισμούς των εισαγγελέων

Σοφία Φασουλάκη

Στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών βρίσκεται η δικογραφία για τους χειρισμούς των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς στην υπόθεση της Novartis με εποπτεύουσα την Ελένη Τουλουπάκη.

Οι κ.κ. Ζαχαρής και Σοφουλάκης ολοκλήρωσαν την ποινική προκαταρκτική εξέταση που άνοιξε εδώ και μήνες με αφορμή τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα Ι. Αγγελή αλλά και τις μηνύσεις των πολιτικών που στράφηκαν σε βάρος των εισαγγελικών λειτουργών, κατηγορώντας τους για κατάχρηση εξουσίας και εσφαλμένους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση.

Όπως όλα δείχνουν, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις για τους τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς, καθώς ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, όπως λένε δικαστικές πηγές, είτε θα κινήσει ποινική διαδικασία σε βάρος τους είτε θα βάλει την υπόθεση στο αρχείο. Την ίδια ώρα, τα κόμματα, ετοιμάζουν τα πορίσματά τους για τις τυχόν ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τα οποία θα κατατεθούν στην Ολομέλεια το πιθανότερο μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο της έρευνας για τους χειρισμούς των εισαγγελέων, οι κ.κ. Τουλουπάκη, Ντζούρας και Μανώλης έδωσαν πολύωρες εξηγήσεις, υπεραμυνόμενοι των χειρισμών τους, οι οποίοι ωστόσο έχουν προκαλέσει τριγμούς τόσο σε δικαστικό επίπεδο, μετά την επίθεση του πρώην επόπτη τους Γ. Αγγελή, όσο και σε πολιτικό.

Παράλληλα, οι δυο ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί διαβίβασαν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών το φάκελο με τα πρακτικά της Βουλής για τα τρία μη πολιτικά πρόσωπα που αρχικά είχαν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου από την επιτροπή της βουλής που ερευνά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Πρόκειται για τους κ.κ. Ι. Φιλλιπάκη, εκδότη, και τους δημοσιογράφους Ιωάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρο Τάρκα, οι οποίοι αρχικά είχαν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου από τη Βουλή, αλλά στη συνέχεια δεν κατέθεσαν, μετά τη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου που έκρινε ότι δεν μπορούν να καταθέσουν στο παρόν στάδιο. Για το λόγο αυτό ο σχετικός φάκελος εστάλη στην εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου αν κριθεί αναγκαίο να δοθεί παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διακρίβωση τέλεσης τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιοποίνων πράξεων. Σε διαφορετική περίπτωση ο φάκελος θα αρχειοθετηθεί. 

Ελένη ΤουλουπάκηNovartisΔημήτρης Παπαγγελόπουλος