Πολιτική|09.07.2020 21:37

Πλήρης κάλυψη της Προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα για τους θανάτους στον Έβρο

Μαρία Ψαρά

Πλήρη κάλυψη παρέχει η Κομισιόν στην Αθήνα για το θέμα των δύο θανάτων μεταναστών στα σύνορα του Έβρου. Εκατό ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων κανένας Έλληνας, είχαν συλλέξει υπογραφές προκειμένου να γίνει σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να πιέσουν την Κομισιόν να απαιτήσει απαντήσεις από την ελληνική πλευρά.

Με επιστολή της προς την ευρωβουλευτή που έλαβε την πρωτοβουλία, Στρικ Τίνεκε, από τους Πρασίνους (Ολλανδία), η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν απαντάει ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν την αρμοδιότητα να κάνουν την έρευνα. Ωστόσο, όπως λέει, Frontex και άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες που βρίσκονται στο πεδίο δεν έχουν διαπιστώσει χρήση πραγματικών πυρών από τις ελληνικές Αρχές ή κάποιο παρόμοιο περιστατικό.

«Τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τα εξωτερικά τους σύνορα αποτρέποντας τις μη θεωρημένες εισόδους. Η Κομισιόν έχει επανειλημμένα τονίσει ότι κάθε μέτρο να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα πρέπει να είναι σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα», σημειώνει στην επιστολή της η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Όπως εξηγεί, αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέτρα που χρησιμοποιούν οι Αρχές καταστολής, θα πρέπει να εμπίπτουν στο εθνικό δίκαιο. «Κάθε μη πρέπουσα χρήση των μέσων αυτών θα πρέπει να είναι αντικείμενο ανεξάρτητης έρευνας από τις αρμόδιες εθνικές δικαστικές Αρχές», συμπληρώνει.

Η Πρόεδρος σημειώνει ότι η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα να πραγματοποιήσει έρευνα από μόνη της για τις πράξεις των εθνικών Αρχών. «Η Κομισιόν βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές Αρχές για το θέμα που αναφέρετε και έχει ζητήσει να ενημερωθεί για την πορεία της έρευνας. Με ανακοίνωση του κυβερνητικού της εκπροσώπου στις 8 Μαΐου, οι ελληνικές Αρχές υποστήριξαν σθεναρά ότι τέτοιο περιστατικό δεν έχει προκληθεί από τις ελληνικές δυνάμεις».

Όπως σημειώνει, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή παρέχει βοήθεια στην Ελλάδα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων με την Τουρκία. Τα επιχειρησιακά πλάνα με όλες τις λεπτομέρειες είναι υπόψη τους και έχουν την υποχρέωση να αναφέρουν κάθε σοβαρό περιστατικό.

«Το προσωπικό της Frontex δεν έχει διαπιστώσει χρήση πραγματικών πυρών από τις ελληνικές Αρχές και δεν έχει υπόψη της καμία σοβαρή έκθεση για παρόμοιο περιστατικό», επιμένει η Πρόεδρος.

ΈβροςΚομισιόνΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν