Πολιτική|10.07.2020 15:20

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πράσινο φως» για τα 485 εκατ. € προς την Τουρκία

Μαρία Ψαρά

Ενέκρινε πριν από λίγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα €485 εκ. προς την Τουρκία. Το ποσό διατίθεται προκειμένου «να διασφαλιστεί ότι η παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας σε πρόσφυγες στην Τουρκία θα συνεχιστεί». 100 εκ. ευρώ θα δοθούν επίσης για τη στήριξη προσφύγων και τοπικών κοινοτήτων υποδοχής σε Ιορδανία και Λίβανο.

Η έκθεση της εισηγήτριας Monika Hohlmeier (ΕΛΚ, Γερμανία) που πρότεινε την έγκριση της πρότασηw της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού υιοθετήθηκε την Παρασκευή με 557 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 59 αποχές.

Πόροι ύψους 485 εκ. ευρώ προορίζονται για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των δυο κύριων δράσεων για ανθρωπιστική στήριξη στην Τουρκία, δηλ. το Κοινωνικό Δίχτυ Ασφαλείας Έκτακτης Ανάγκης και την Υπό Όρους Μεταφορά Χρημάτων για την Εκπαίδευση.

Οι τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν πρόσφυγες στην Ιορδανία και το Λίβανο, αλλά και οι Σύροι και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες από τη Συρία, θα στηριχθούν με συνολικά 100 εκ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση δράσεων για την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την ενίσχυση βιοτικών πόρων και την παροχή υπηρεσιών υγείας, αποχέτευσης, ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και για προγράμματα κοινωνικής προστασίας.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιοπρόσφυγεςοικονομική ενίσχυσηΤουρκία