Πολιτική|10.07.2020 21:04

Αγία Σοφία: «Βράζει» η Αθήνα με την Αγκυρα, κυρώσεις από την Ε.Ε. ζητεί ο Δένδιας

Newsroom

Οι εξελίξεις μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι ραγδαίες καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Σύμφωνα με την διπλωματική συντάκτρια του Open TV Αλεξία Τασούλη, το τελευταίο διάστημα η Αθήνα ζητάει μετ' επιτάσεως την επιβολή κυρώσεων ενώ μετά και τις σημερινές εξελίξεις ο Νίκος Δένδιας θα επιμένει στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με τη φυσική παρουσία των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και θα έχει ως αποκλειστικό θέμα τα ευρωτουρκικά. Στο μεταξύ η Ελλάδα και κατά το παρελθόν έθεσε θέμα κυρώσεων για την Τουρκία, αλλά υπήρξε απροθυμία από πολλούς εταίρους, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως αυτό το εξάμηνο την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει η Γερμανία.

Από την πλευρά της η Αθήνα τονίζει ότι το σημερινό θέμα δεν έχει σχέση με διμερές ζήτημα και δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας θα ζητήσει από τους ομολόγους του να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή ανακοίνωση, η οποία θα είναι συγκεκριμένη και στοχευμένη και όχι γενικόλογη. Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής ο Νίκος Δένδιας με αναρτήσεις του στο Twitter τοποθετήθηκε για το θέμα της Αγίας Σοφίας. Μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αυτό συνιστά «πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά». 

«Στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενόψει του ΣΕΥ της ΕΕ τη Δευτέρα. Ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για την πρόκληση που συνιστά για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για την UNESCO, η απόφαση που ακυρώνει το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, για την προστασία της Αγίας Σοφίας δια της μετατροπής της σε Μουσείο», αναφέρει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

T
T

Στο μεταξύ το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης είπε πως «η Αγία Σοφία πιθανότατα θα ανοίξει (ως τζαμί) την επόμενη εβδομάδα. Το αργότερο μέχρι την επόμενη Παρασκευή θα γίνει η προσευχή».

Αγία ΣοφίακυρώσειςΝίκος ΔένδιαςΤουρκίατζαμί