Πολιτική|14.07.2020 19:58

Αποκάλυψη Μιχάλη Ιγνατίου: Μέτωπο κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου στον ΟΗΕ

Newsroom

Στην τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας η οποία έγινε στο Βερολίνο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε στο Open TV η διπλωματική συντάκτρια Αλεξία Τασούλη, αναφέρθηκε ο ανταποκριτής του Open στη Νέα Υόρκη Μιχάλης Ιγνατίου.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου το γεγονός ότι διεξάγεται διάλογος είναι θετικό χωρίς αμφιβολία, παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. «Είναι σημαντική αυτή η είδηση, διότι ο πρωταγωνιστής του διαλόγου από τουρκικής πλευράς, ο Ιμπραήμ Καλίν, κάνει και τις χειρότερες δηλώσεις. Προφανώς και προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επί αυτού. Μόνο τρελοί επιθυμούν τον πόλεμο και σε τούτη την περίπτωση η πλευρά που προκαλεί και απειλεί την Αθήνα αλλά και τη Λευκωσία είναι μόνο η τουρκική. Προφανώς και προτιμούμε ένα ανοιχτό κανάλι που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που η απέναντι πλευρά παραφρονήσει εντελώς, διότι μετά την υπόθεση της Αγίας Σοφίας δεν ξέρω τι άλλο θα κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν» σχολίασε ο ανταποκριτής του Οpen και του Εθνους από τη Νέα Υόρκη.

Κατά τον Μιχάλη Ιγνατίου, εάν οι προκλήσεις και οι απειλές γίνουν πράξη, η κάθε χώρα δρα ανάλογα, αλλά αυτό το κανάλι αν παραμείνει ανοιχτό είναι πάρα πολύ καλό. «Εάν οι προκλήσεις και οι απειλές γίνουν πράξη, θυμάμαι πάντα τι είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο των ΗΠΑ: "Eμείς θα απαντήσουμε αν προκληθούμε". Καταλαβαίνω ότι αυτή η φράση ισχύει και σήμερα», είπε.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου ανέφερε ότι δεν επιβεβαιώνεται η είδηση ότι μίλησε ο πρόεδρος Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ τόνισε ότι υπάρχει μια είδηση η οποία δείχνει νέες συμμαχίες στην περιοχή μας. «Έχουμε κοινό υπόμνημα: Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ελλάδα και Κύπρος, οι οποίες κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη να μην αποδεχθούν τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και του καθεστώτος της Τρίπολης. Έχει σημασία ότι είναι κοινό σημείωμα στη γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο τονίζεται ότι η συμφωνία είναι παράνομη και δεν μπορεί να εγγραφεί στον ΟΗΕ. Επίσης έστειλαν επιστολή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Μάλιστα αποδεικνύουν μέσα από την επιστολή αυτή ότι είναι παράνομο το τουρκολυβικό σύμφωνο», υπογράμμισε.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Open:

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΑγία ΣοφίαΛιβύη