Πολιτική|14.07.2020 21:38

Ερντογάν για Αγία Σοφία: «Διορθώσαμε ένα λάθος, θα την προστατεύσουμε»

Μαρία Ζαχαράκη

«Είμαστε χαρούμενοι που η Αγία Σοφία θα μετατραπεί από μουσείο σε τζαμί και θα αρχίσει να λειτουργεί με βάση τον αρχικό της σκοπό. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Αγία Σοφία δεν μετατράπηκε από εκκλησία σε τζαμί, αλλά από μουσείο σε τζαμί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Τις τελευταίες ημέρες είχαμε μία σημαντική εξέλιξη στο θέμα του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας», πρόσθεσε, κάνοντας για άλλη μια φορά μνεία στην ιστορία της μετατροπής του ναού σε εκκλησία από τον Μωάμεθ τον Πορθητή.

«Η Αγία Σοφία μας παραδόθηκε σχεδόν ερείπιο και ο Σουλτάνος Μωάμεθ τη μετέτρεψε σε τζαμί. Οι άλλοι σουλτάνοι το μεταμόρφωσαν επισκευάζοντάς το και η Αγία Σοφία αναπτύχθηκε ανά τους αιώνες, επεκτάθηκε και καλλωπίστηκε. Είχε απομείνει όρθιος μόνο ο τρούλος της και τώρα έχει μετατραπεί σε ένα μνημείο που ανήκει σε εμάς με μιναρέδες, σιντριβάνια, χαμάμ, εκπαιδευτήριο, τάφο, μαυσωλείο κ.λπ. Στο Ραμαζάνι και το μπαϊράμι η Αγία Σοφία ήταν το κέντρο της πόλης», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος άφησε αιχμές πάλι για όσους κατακρίνουν την απόφαση.

«Το έθνος μας πιθανώς ξέρει ποιος γράφει στους τοίχους ‘η τυραννία ξεκίνησε το 1453’. Όσοι προσπαθούν να επιτεθούν στην ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του έθνους προσπαθούν να δημιουργήσουν το δικό τους δρόμο τους με ύπουλο τρόπο. Κανείς σε αυτή τη χώρα δεν πρέπει να αισθάνεται ντροπή για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Όποιοι το αισθάνονται, σκοπός τους δεν είναι να υπερασπιστούν την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά να καλυφθούν από την έχθρα που υπάρχει κατά της Τουρκίας και του Ισλάμ», δήλωσε.

Θα προστατεύσουμε την Αγία Σοφία, μην ανησυχείτε

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας στις διεθνείς επικρίσεις περί αλλοίωσης του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι θα προστατευτεί η κληρονομιά αυτή.

«Θα διατηρήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας, κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι «δεν σκοπεύουμε να εγκαταλείψουμε τη χιλιετή παρουσία μας στην περιοχή και την 600ετή κυριαρχία μας στην Κωνσταντινούπολη. Παίρνουμε τις αποφάσεις μας με γνώμονα την παρουσία, την ενότητα και την ελευθερία του έθνους μας. Ειδικά για την Αγία Σοφία».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας να αποφασίζει για τα μνημεία στο έδαφός της και κατηγόρησε την Ευρώπη για τις παρεμβάσεις της.

«Η διαφορά μεταξύ του αριθμού των τόπων λατρείας ανά μουσουλμανικό πληθυσμό στην Ευρώπη και του αριθμού των τόπων λατρείας ανά πληθυσμό στη χώρα μας είναι κατά 4-5 φορές κάτω. Ως Τουρκία είμαστε όμηροι των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Παράδειγμα η διαδικασία για την πλήρη ένταξή μας στην ΕΕ», ανέφερε.

«Διορθώσαμε το λάθος του Ατατούρκ»

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και για τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και την κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «λάθος» απόφαση του ηγέτη που ίδρυσε την Τουρκία. «Μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934 με μία λάθος απόφαση και την μετατρέπουμε ξανά τώρα σε τζαμί. Ποιος τη μετέτρεψε σε μουσείο το 1934; Τώρα διορθώνουμε το λάθος», είπε με νόημα.

T
Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑγία Σοφία