Πολιτική|15.07.2020 10:50

Ερντογάν για Αγία Σοφία: Κουρτίνες ή συστήματα συσκότισης θα καλύπτουν τις εικόνες

Μαρία Ζαχαράκη

Το ζήτημα της κάλυψης των ψηφιδωτών και αγιογραφιών μέσα στην Αγία Σοφία κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής απασχολεί έντονα την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προσπαθούν να βρουν τον κατάλληλο τρόπο για να μην επηρεαστούν τα έργα τέχνης. Το θέμα απασχόλησε μάλιστα και τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Χουριέτ», με τον Ερντογάν να ασχολείται προσωπικά με το θέμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είπε ότι «οι εικόνες θα καλύπτονται μόνο κατά τη διάρκεια της λατρείας. Και υπάρχουν δύο μέθοδοι για αυτό. Η μία είναι να καλυφθούν με μια κουρτίνα, αλλά ερευνούμε αν έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνικές. Και η δεύτερη είναι, όπως σε ορισμένα μουσεία στην Ευρώπη υπάρχουν συστήματα συσκότισης που χρησιμοποιούνται για μια ορισμένη περίοδο χωρίς να καταστρέψουν το έργο τέχνης, να φέρουμε και να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς τον ίδιο τρόπο».

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», το ηθικό του Τούρκου προέδρου Ερντογάν είναι πολύ υψηλό μετά την απόφαση για την Αγία Σοφία και ο ίδιος πρόκειται να παραβρεθεί στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή στις 24 Ιουλίου μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια του. Την προσευχή θα πραγματοποιήσει ο επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, παρά τις πολλαπλές εκκλήσεις να την τελέσει ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ μέσα στο χώρο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», μόνο 1.000 άτομα θα μπορούν να παραστούν λόγω μέτρων κορονοϊού, αν και η χωρητικότητα της Αγίας Σοφίας είναι για 4.000 ανθρώπους. Ωστόσο, έξω από την Αγία Σοφία αναμένεται να παραβρίσκονται εκείνη την ημέρα για να προσευχηθούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε πάντως στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΡ την πρόσκληση ηγετών πολιτικών κομμάτων ή ξένων ηγετών για τις 24 Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι «το εζάν είναι μια πρόσκληση για προσευχή. Η σύνδεσή του με το πρωτόκολλο δεν είναι σωστή. Πρωτόκολλο σε τζαμί δεν μπορεί να υπάρξει».

Σύμφωνα πάντως με κάποιες πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων σχεδιάζει κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου, κατά την επέτειο της Άλωσης της Πόλης, να διοργανώνει μία μεγάλη προσευχή και γιορτή στην Αγία Σοφία, προσκαλώντας Μουσουλμάνους ηγέτες από όλον τον κόσμο και υψηλούς αξιωματούχους. Επίσης, κάθε εβδομάδα η κρατική τηλεόραση TRT Diyanet TV, θα μεταδίδει ζωντανά την προσευχή της Παρασκευής μέσα από την Αγία Σοφία.

ΤουρκίαΑγία Σοφίατζαμί