Πολιτική|15.07.2020 14:48

Νέα NAVTEX της Τουρκίας για γεώτρηση νοτιοδυτικά της Κύπρου

Newsroom

Νέα NAVTEX για γεώτρηση νοτιοδυτικά της Κύπρου εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Ιουλίου η Τουρκία, η οποία θα έχει διάρκεια ενός μήνα. Όπως μετέδωσε το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV, την ώρα που η Άγκυρα ζητεί διάλογο, εκδίδει ναυτική οδηγία όχι για άσκηση αλλά για γεώτρηση, στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτιοδυτικά της Κύπρου. 

Η άσκηση θα έχει διάρκεια ενός μήνα, είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το Σάββατο 18 Ιουλίου, την ημέρα δηλαδή που θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάζουν με τα ευρωτουρκικά στην ατζέντα. Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχει προαναγγείλει γεωτρήσεις και στη θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνεται στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, η οποία και βρίσκεται νοτιανατολικά της Κρήτης. 

Αναστασιάδης: Η παράνομη NAVTEX δείχνει τι εννοεί η Τουρκία όταν λέει ότι επιδιώκει διάλογο

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επετειακή συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για «νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ», είπε ότι «είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ευρώπη, τι εννοούν [σ.σ. η Τουρκία] όταν λένε ότι επιδιώκουν τάχα διάλογο και ότι τάχα προσπαθούν με κάθε τρόπο να είναι σύννομοι με το διεθνές δίκαιο.

Δεν έχω παρά να καταδικάσω βεβαίως ανάλογη ενέργεια, αλλά είναι κάτι που θα διαβιβαστεί κατά το διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τις ενέργειες και τις δράσεις μιας χώρας που παραγνωρίζει και διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

ΤουρκίαΚύπροςNAVTEX