Πολιτική|15.07.2020 21:20

Εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Στις κάλπες των Σκοπίων αναπολούν τη Χαλκιδική!

Τίμος Φακαλής

«Θα μιλήσουμε για την Ευρώπη όταν πραγματικά μπούμε στην Ευρώπη. Μέχρι τότε έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε» είπε στο ethnοs.gr από τα Σκόπια η Ντάνα Στεφάνοφσκα βγαίνοντας έξω από το εκλογικό κέντρο των Σκοπίων  Η τελευταία έρχεται τακτικά στην Ελλάδα για διακοπές, ωστόσο, φέτος λόγω της καραντίνας θα στερηθεί τις αγαπημένες παραλίες της Χαλκιδικής.  

«Όλοι κρατούν αποστάσεις», προσθέτει η κ. Στεφάνοβα ενώ τονίζει ότι ο οικονομικός παράγοντας και λιγότερο πολιτικοί λόγοι θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Κρίσιμες για το μέλλον της χώρας χαρακτηρίζει τις εκλογές και ο Μίλε από τα Σκόπια. Δυστυχώς φέτος λόγω πανδημίας δεν θα επισκεφτούμε την Ελλάδα,συμπληρώνει.

ετηνοσ.γρ/Μίλε

Την διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας και της ιστορίας της χώρας ακόμη και αν χρειαστεί να εκτροχιαστούν από τον ευρωπαϊκό δρόμο που χάραξε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια προκρίνει η  Εύα. «Οι παραδόσεις και η ιστορία μας είναι αυτά που θα πρέπει να διαφυλάξουμε. Με αυτό το σκεπτικό ψήφισα», προσθέτοντας ότι «θα θέλαμε να πάμε διακοπές στην Ελλάδα αλλά μας πρόλαβε η πανδημία». 

Σάσα

Την ανάγκη να παραμείνει η χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά αλλά και να σφραγίσει το εισιτήριο ένταξης στην ΕΕ προκρίνει από την πλευρά του ο Σάσα. «Οικονομία και διασφάλιση του ευρωπαϊκού μέλλοντος είναι τα δύο κρίσιμα σημεία που θα κρίνουν την μάχη» προσθέτει ο Σάσα, ενώ βλέπει μια ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τα μέρη της χώρας τους αφού δεν μπορούν να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα. 

ethnos.gr

Χωρίς παλμό η ψηφοφορία

Χωρίς παλμό, κίνηση στους δρόμους και σε υποτονικό κλίμα διεξάγονται οι εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, με τι διαφημιστικές ταμπέλες των κομμάτων να θυμίζουν μόνο το... προεκλογικό ραντεβού των πολιτών. Τα καταστήματα είναι κλειστά και ελάχιστοι κυκλοφορούν στους δρόμους των Σκοπίων, ενώ ο υδράργυρος χτυπά κόκκινο. Η συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης είναι χαμηλότερη κατά 10% από την αντίστοιχη του 2016 όπου καταγράφηκε ποσοστό ρεκόρ (67%). Ωστόσο, παρά το χαμηλό ποσοστό που καταγράφεται μέχρι στιγμής, είναι αρκετά πιο υψηλό από αυτό που αναμένονταν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εκλογικής Επιτροπής μέχρι τo μεσημέρι έχει ψηφίσει το 46% του εκλογικού σώματος ενώ μικρή διαρροή εντοπίζεται στο αλβανικό κομμάτι των ψηφοφόρων.

Πρώην πρωθυπουργός Buckovski: Κούρσα θανάτου οι εκλογές 

Κούρσα θανάτου ανάμεσα στο SDSM και το VMRO-DPMNE στις βουλευτικές εκλογές της 15ης Ιουλίου με το νικητή να κερδίζει 50 βουλευτικές έδρες και τον ηττημένο 48 βλέπει ο καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην Πρωθυπουργός, Vlado Buckovski,. Το ποιος θα κερδίσει δύο επιπλέον βουλευτές εξαρτάται, σύμφωνα με τον ίδιο, από την κατανομή των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια. Ο κ. Buckovski τόνισε ότι εάν το SDSM επιτύχει προβάδισμα δυο βουλευτών στην πρώτη και στην έκτη εκλογική περιφέρεια θα είναι ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης εν γένει, ενώ για να νικήσει το VMRO-DPMNE θα πρέπει να υπολείπεται κατά έναν βουλευτή στην πρώτη και την έκτη εκλογική περιφέρεια και ταυτόχρονα να νικήσει στη δεύτερη, την τρίτη και την πέμπτη εκλογική περιφέρεια.

Ο ίδιος ανέφερε αναλυτικά: «Το αποτέλεσμα θα είναι με μικρή διαφορά, το "φώτο φίνις" θα αποφασίσει. Το SDSM είναι το φαβορί στην πρώτη και στην έκτη εκλογική περιφέρεια. Αν νικήσει με 10-8 (σ.σ.: βουλευτές αντίστοιχα) στην πρώτη και με 5-3 (σ.σ.: βουλευτές αντίστοιχα) στην έκτη εκλογική περιφέρεια, το SDSM θα είναι ο συνολικός νικητής, επειδή προσδοκώ ότι στη δεύτερη, την τέταρτη και την πέμπτη εκλογική περιφέρεια θα προκύψει ισοπαλία και στην τρίτη εκλογική περιφέρεια θα κερδίσει το DPMNE με 11-9 (σ.σ.: βουλευτές αντίστοιχα). Στις δικές μου προβλέψεις το SDSM θα κερδίσει 50 και το DPMNE 48 έδρες. Από την άλλη πλευρά, ποια θα ήταν η νικητήρια φόρμουλα για το VMRO-DPMNE.

Στην πρώτη και την έκτη εκλογική περιφέρεια να χάσει με μία έδρα διαφορά, να το αντισταθμίσει αυτό νικώντας με δύο έδρες διαφορά στην τρίτη εκλογική περιφέρεια, να νικήσει σε κάθε μια από τη δεύτερη και την πέμπτη εκλογική περιφέρεια με προβάδισμα μιας έδρας και στην τέταρτη εκλογική περιφέρεια να υπάρξει ισοπαλία 10-10 (σ.σ.: βουλευτών αντίστοιχα). Σε μία τέτοια διάταξη εδρών, το DPMNE θα είχε 50 και το SDSM 48 βουλευτές».

Παράλληλα, ο κ. Buckovski αναμένει μία στενή μάχη εντός του αλβανικού μπλοκ, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, το DUI θα νικήσει τη Συμμαχία για τους Αλβανούς με 11-9 (σ.σ.: βουλευτές αντίστοιχα). Ο πρώην Πρωθυπουργός προέβλεψε, επίσης, ότι το DPA και η Levica (Αριστερά) θα κερδίσουν από μία έδρα.

ethnos.gr
Χρίστιαν ΜιτσκοσκιΣκόπιαεκλογέςΖόραν ΖάεφΒόρεια Μακεδονία