Πολιτική|15.07.2020 22:43

Εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Εκλεισαν οι κάλπες - Μικρή η συμμετοχή λόγω κορονοϊού

Τίμος Φακαλής

Με μικρότερη συμμετοχή από τις εκλογές που έγιναν στη Βόρεια Μακεδονία το 2016 αλλά μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν - λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού - έκλεισαν οι κάλπες. Σύμφωνα με την κρατική επιτροπή των εκλογών, το ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες αναμένεται να ξεπεράσει το 50,5%. Πάντως, ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος θα επικρατήσει στη Βόρεια Μακεδονία, αν δηλαδή θα είναι νικητής ο Ζόραν Ζάεφ ή ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, θα υπάρξει μέσα στις επόμενες δύο ώρες. Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσα σε 20 μέρες θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση στη γειτονική χώρα. 

Χωρίς παλμό η ψηφοφορία

Χωρίς παλμό, κίνηση στους δρόμους και σε υποτονικό κλίμα διεξάχθηκαν οι εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, με τι διαφημιστικές ταμπέλες των κομμάτων να θυμίζουν μόνο το... προεκλογικό ραντεβού των πολιτών. Τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά και ελάχιστοι κυκλοφορούσαν στους δρόμους των Σκοπίων. Η συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης ήταν χαμηλότερη κατά 10% από την αντίστοιχη του 2016, όπου καταγράφηκε ποσοστό ρεκόρ (67%). Ωστόσο, παρά το χαμηλό ποσοστό που καταγράφηκε, αυτό ήταν αρκετά πιο υψηλό από αυτό που αναμένονταν. 

Στην εκλογική αυτή αναμέτρηση πήραν μέρος 15 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων για την ανάδειξη των 120 βουλευτών της νέας Βουλής. Είκοσι ημέρες αργότερα, η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να αποκτήσει τη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια θα σχηματιστεί η νέα πολιτική κυβέρνηση.

Συνολικά, δικαίωμα ψήφου είχαν 1.814.613 πολίτες, οι οποίοι μπορούσαν να ψηφίσουν σε 3.480 εκλογικά κέντρα. Αυτές οι εκλογές, πάντως, ξεχώρισαν από τις προηγούμενες, δεδομένου ότι διεξήχθησαν εν μέσω πανδημίας και σε μια περίοδο όπου η χώρα κατέγραφε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού για αρκετές βδομάδες. Συνολικά στην χώρα υπάρχουν σήμερα 3.475 ενεργά κρούσματα κορονοϊού με τα περισσότερα να εντοπίζονται στα Σκόπια και στο Τέτοβο.

Ζόραν ΖάεφΣκόπιαΧρίστιαν ΜιτσκοσκιΒόρεια Μακεδονία