Πολιτική|18.07.2020 12:41

Σύνοδος Κορυφής: Συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις

Μαρία Ψαρά

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η πρώτη διά ζώσης συνάντηση των ηγετών των 27 κρατών μελών δεν οδήγησε σε σύγκλιση των διαφορών για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι προσπάθειες εξεύρεσης συμφωνίας συνεχίζονται από τις 12:00 (ώρα Ελλάδος).

Ήταν μια δύσκολη μέρα η χθεσινή, διότι όλες οι πλευρές είχαν έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με παγιωμένες θέσεις. Βόρειοι και Νότιοι δεν έδειχναν ίχνος υποχώρησης ούτε όταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε να το ξανασκεφτούν, υπενθυμίζοντας το πολιτικό μήνυμα που χρειάζεται να σταλεί για ενότητα και αλληλεγγύη.

Στο δείπνο που έκλεισε την χθεσινή ημέρα, το κλίμα ήταν καλύτερο αρχικά. «Οι ηγέτες θυμήθηκαν ξανά ο ένας τον άλλον και η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή. Μπορεί η Δανία να υποστήριζε όλη τη μέρα τη μείωση του ύψους του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης, μπορεί η Ολλανδία να επέμενε στην ομοφωνία για κάθε στάδιο έγκρισης όποιου ποσού, η Αυστρία να αρνείτο την κοινή έκδοση χρέους, μπορεί –στον αντίποδα- η Γαλλία να επέμενε στην κατάργηση των επιστροφών και η Ισπανία και η Ιταλία να μην έκαναν καμία έκπτωση, δεχόμενες ως μίνιμουμ την πρόταση Μισέλ, ωστόσο στο δείπνο οι αρχηγοί των κρατών μελών ένιωσαν ότι η ατμόσφαιρα μπορεί να γίνει καλύτερη», είπε με νόημα πηγή των Βρυξελλών.

Μέχρι που ο Πρόεδρος Μισέλ έφερε στο τραπέζι το ζήτημα της διακυβέρνησης (ποιος δηλαδή θα κάνει κουμάντο στο Ταμείο για το ποια χώρα θα πάρει πόσα χρήματα, τη διανομή δηλαδή των ποσών, αλλά και τη συνολική επίβλεψη του Ταμείου στην εξέλιξή του). Και αυτό έφερε ένταση, αφού το κλίμα πολώθηκε. Από τη μία ήταν η Ολλανδία επέμενε σε ομοφωνία σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και από την άλλη, οι υπόλοιπες χώρες ήθελαν η απόφαση να βαρύνει κάθε φορά την Κομισιόν. 

Το δείπνο έληξε στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «η ζύμωση έφερε καλά αποτελέσματα». Μένει να αποδειχθούν κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής.

T

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΤαμείο ΑνάκαμψηςΒρυξέλλεςΣύνοδος Κορυφής