Πολιτική|18.07.2020 13:42

Σύνοδος Κορυφής: Η νέα πρόταση του Σαρλ Μισέλ και ο μηχανισμός Super Emergency Brake

Μαρία Ψαρά

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η πρώτη διά ζώσης συνάντηση των ηγετών των 27 κρατών μελών δεν οδήγησε σε σύγκλιση των διαφορών για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι προσπάθειες εξεύρεσης συμφωνίας συνεχίζονται από τις 12:00 (ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση. «Διεκδικούμε ο,τι καλύτερο για την Ελλάδα και Ευρώπη. Αν δεν συμφωνήσουμε, το διακύβευμα είναι μεγάλο για ολόκληρη την Ευρώπη. όλοι πρέπει να κάνουν κάποιους μικρούς συμβιβασμούς και κάποιες χώρες δεν το καταλαβαίνουν», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μια νέα πρόταση έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με την οποία οι επιχορηγήσεις θα έχουν ύψος 450 δισ. ευρώ αντί για 500 δισ, ενώ το σύνολο του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει 750 δισ. ευρώ. Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται ένας μηχανισμός για την επιτήρηση/εποπτεία του Ταμείου σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν κάνει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν και o οποίος θα ονομάζεται SUPER EMERGENCY BRAKE

Η Παρασκευή ήταν μια δύσκολη μέρα, διότι όλες οι πλευρές είχαν έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με παγιωμένες θέσεις. Βόρειοι και Νότιοι δεν έδειχναν ίχνος υποχώρησης ούτε όταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε να το ξανασκεφτούν, υπενθυμίζοντας το πολιτικό μήνυμα που χρειάζεται να σταλεί για ενότητα και αλληλεγγύη.

ΒρυξέλλεςΣύνοδος ΚορυφήςΤαμείο ΑνάκαμψηςΣαρλ Μισέλ