Πολιτική|18.07.2020 17:43

Σύνοδος Κορυφής: Ξεκινά ο πρώτος γύρος των διαβουλεύσεων

Μαρία Ψαρά

Ξεκίνησε στις Βρυξέλλες ο πρώτος γύρος των διαβουλεύσεων. Συμμετείχαν η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, η οποία συμμετείχε τελικά σε αυτόν τον πρώτο γύρο. Παρούσα ήταν και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Περίπου στις 16:30 του Σαββάτου, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Σαρλ Μισέλ με τους 11 ηγέτες. Αμέσως μετά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Μ. Μοραβιέτσκι.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των 27. Με αυτές τις επιμέρους συναντήσεις, Σαρλ Μισέλ επιθυμεί να γεφυρώσει τα χάσματα και να κάνει τις χώρες να συμφωνήσουν στη νέα πρότασή του, σύμφωνα με την οποία οι επιχορηγήσεις θα έχουν ύψος 450 δισ. ευρώ αντί για 500 δισ, ενώ το σύνολο του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει 750 δισ. ευρώ. Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται ένας μηχανισμός για την επιτήρηση/εποπτεία του Ταμείου σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν κάνει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν και o οποίος θα ονομάζεται SUPER EMERGENCY BRAKE.

T

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση. «Διεκδικούμε ο,τι καλύτερο για την Ελλάδα και Ευρώπη. Αν δεν συμφωνήσουμε, το διακύβευμα είναι μεγάλο για ολόκληρη την Ευρώπη. όλοι πρέπει να κάνουν κάποιους μικρούς συμβιβασμούς και κάποιες χώρες δεν το καταλαβαίνουν», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η Παρασκευή ήταν μια δύσκολη μέρα, διότι όλες οι πλευρές είχαν έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με παγιωμένες θέσεις. Βόρειοι και Νότιοι δεν έδειχναν ίχνος υποχώρησης ούτε όταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε να το ξανασκεφτούν, υπενθυμίζοντας το πολιτικό μήνυμα που χρειάζεται να σταλεί για ενότητα και αλληλεγγύη.

Σαρλ ΜισέλΒρυξέλλεςΣύνοδος ΚορυφήςΤαμείο Ανάκαμψης