Πολιτική|19.07.2020 01:29

Σύνοδος Κορυφής: Xωρίς συμφωνία oλοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα των εργασιών

Σπύρος Σεραφείμ

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκλήρωσαν τη δεύτερη ημέρα διαπραγματεύσεων στην έκτακτη σύνοδο κορυφής. Ως αντικείμενο έχουν ένα σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας μετά την κρίση του κορονοϊού και -επειδή αυτό δεν βρέθηκε- οι εργασίες της συνόδου θα συνεχιστούν σήμερα Κυριακή, το μεσημέρι.

Αυτό ακριβώς δήλωσε ένας εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στο twitter. Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να παρουσιάσει νέες προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης πριν από την επανέναρξη της συνεδρίασης που θα ξεκινήσει στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

T

Οι «πυρετώδεις» συζητήσεις του Σαββάτου

Σε ένα σκληρό παζάρι ανάμεσα στις χώρες του νότου και του βορρά εξελίχθηκαν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, για το Ταμείο Ανάκαμψης. Από τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι και τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε έναν μαραθώνιο συναντήσεων με ομάδες ηγετών, προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει στους κόλπους της ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Στο τραπέζι βρίσκεται η νέα πρόταση του Προέδρου Μισέλ, η οποία τα δίνει «όλα» στην Ολλανδία και τους «τσιγκούνηδες του Βορρά»: μειώσεις κατά 50 δισεκατομμύρια στις επιχορηγήσεις, επιστροφές εισφορών ύψους 100 εκ. ευρώ τον χρόνο.

Επίσης, προβλέπεται και ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης, Φρένο Έκτακτης Ανάγκης θα μπορούσε να το αποδώσει κανείς, που θα επιτρέπει σε κάθε κράτος-μέλος να εγκαλέσει κάποια άλλη χώρα αν κρίνει ότι δεν εφαρμόζει σωστά τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από την άλλη, η Ελλάδα και οι χώρες με μεγάλη ύφεση «κερδίζουν» από τη διαδικασία κατανομής των χρημάτων που προβλέπονται στη νέα πρόταση. Το σχήμα 70%-30% παραμένει, δηλαδή 70% των χρημάτων στην αρχή της διαδικασίας και το 30% ύστερα από δύο χρόνια.

Ωστόσο, στα κριτήρια για το δεύτερο ποσοστό έχουν προστεθεί τέτοια, όπως το ΑΕΠ του 2020, που ευνοούν την Ελλάδα.

Παρά, όμως, τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο περιθώριο της συνόδου κορυφής και τις προτάσεις του Σαρλ Μισέλ, η πρόοδος που είχε επιτευχθεί ήταν αναιμική, με αποτέλεσμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε να μιλήσει για τέλμα και για σκληρές αντιπαραθέσεις με τους πλούσιους εταίρους.

Αυτό που ακούστηκε, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε -σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ethnos.gr και του Open Tv, Μαρία Ψαρά- είναι πως ο Γάλλος  πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, για να  ασκήσει πίεση στους ομολόγους του, ζήτησε να είναι έτοιμο για αναχώρηση το αεροπλάνο του

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν

Με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, το Σάββατο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Νωρίτερα, στην πρώτη πολυμερή συνάντηση ηγετών, μετείχε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Εκτός από την Ελλάδα μετείχαν η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, χωρίς κάτι απόλυτα απτό.

Ετσι κι αλλιώς, πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση. «Διεκδικούμε ο,τι καλύτερο για την Ελλάδα και Ευρώπη. Αν δεν συμφωνήσουμε, το διακύβευμα είναι μεγάλο για ολόκληρη την Ευρώπη. όλοι πρέπει να κάνουν κάποιους μικρούς συμβιβασμούς και κάποιες χώρες δεν το καταλαβαίνουν», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Συμβιβασμούς, όμως, κάποιοι δεν έκαναν στη... γεύση. Καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν στις Βρυξέλλες με επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης, τέσσερις πρωθυπουργοί έκαναν διάλειμμα για να απολαύσουν τις διάσημες τηγανιτές πατάτες του Βελγίου.

Η πρωθυπουργός της χώρας Σοφί Βιλμές ανήρτησε στο Twitter μια φωτογραφία όπου διακρίνεται η ίδια και ο ομόλογός της από το Λουξεμβούργο Ξαβιέ Μπετέλ έξω από το περίφημο Maison Antoine, ενώ κάθονται για να απολαύσουν τις τηγανητές τους πατάτες. Και οι τέσσερις έκατσαν μαζί έξω από το εστιατόριο στην πλατεία Jourdan, το οποίο έχει, επίσης, επιλέξει και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για ένα σνακ στα διαλείμματα προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συνόδων.

Αυτό που μένει να φανεί, είναι εάν την Κυριακή βρεθεί κάποια λύση και εάν πολλοί αρχηγοί φύγουν με γεμάτα «στομάχια» βάσει των νέων που θα προκύψουν στη σύνοδο, με φόντο το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύνοδος ΚορυφήςΚορονοϊόςΤαμείο Ανάκαμψης