Πολιτική|19.07.2020 11:25

ΚΙΝΑΛ: Τα απόνερα της... πορείας του και οι κινήσεις στο παρασκήνιο

Φώφη Γιωτάκη

Ένα παζλ, στο οποίο κάθε άστοχη κίνηση από οποιονδήποτε «παίκτη» µπορεί να προκαλέσει διαλυτικά φαινόµενα, έχει στα χέρια της αυτήν τη στιγµή η ηγεσία του Κινήµατος Αλλαγής αλλά και η αλυσίδα µε τα πρόσωπα-κλειδιά που το συνθέτουν. Στη Χαριλάου Τρικούπη ένα νοµοσχέδιο, αυτό για τις διαδηλώσεις, παρ’ ολίγον να πυροδοτήσει ευρύτερες εσωκοµµατικές συγκρούσεις – και µάλιστα στη φάση που το Κίνηµα Αλλαγής αναζητεί δίαυλο προσέγγισης µε ψηφοφόρους που επιλέγουν δηµοσκοπικά την κινούµενη άµµο των αναποφάσιστων.

Εκτός από το νοµοσχέδιο φαίνεται ότι και η απόφαση για την αυτόνοµη πορεία εξακολουθεί να στρέφει στελέχη στον πόλεµο των αλληλοκατηγοριών για τη νόθα υποστήριξή της, ενώ Νέα ∆ηµοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτούν µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις παρασκηνιακές συζητήσεις για το ευάλωτο στις... Συµπληγάδες τρίτο κόµµα της Βουλής.

Μαραθώνια συνεδρίαση

Η περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στο ΚΙΝΑΛ διανθίζεται µε περισσότερες λεπτοµέρειες από στελέχη του κόµµατος που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις και θεωρούν εξαιρετικά δυσεπίλυτο το παζλ τους επόµενους µήνες. Για παράδειγµα αναφέρουν προχθεσινή µαραθώνια, κλειστή συνεδρίαση διαρκείας στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου η Φώφη Γεννηµατά επιχείρησε να φέρει στην πλευρά στήριξης του νοµοσχεδίου στελέχη από τον συνδικαλιστικό χώρο.

Με δεδοµένο ότι το περίπου 30% του κόµµατος προέρχεται από τον... δρόµο -δηλαδή από τις παρατάξεις που διατηρούν διψήφια υψηλά ποσοστά στη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και αλλού-, η συζήτηση δεν θα µπορούσε παρά να εξελιχθεί γύρω από «ταµπουρωµένες» απόψεις κατά του νέου πλαισίου των διαδηλώσεων. Οι καλά γνωρίζοντες σηµειώνουν επιπλέον ότι η έντονη ανταλλαγή απόψεων έγινε εκ των υστέρων – γεγονός που δεν πρόλαβε τις αναµενόµενες εστίες έντασης.

Ανασφάλεια

Η Φώφη Γεννηµατά πάντως εµφανίζεται αποφασισµένη να υπερβεί τις διαφορετικές απόψεις, µε ή χωρίς τελεσίγραφα, ποντάροντας στο κλίµα που της µεταφέρουν τοπικά στελέχη κατά τις περιοδείες ανά την Ελλάδα, ότι παρά τη δηµοσκοπική κυριαρχία Μητσοτάκη αυξάνονται τα προβλήµατα και η ανασφάλεια σε πολλούς κλάδους εργαζοµένων και στον αγροτικό κόσµο. Η απάντηση της κυρίας Γεννηµατά είναι σκληρή, τεκµηριωµένη και καθηµερινή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και αντιπαράθεση µε τον ΣΥΡΙΖΑ µε συγκεκριµένες «χρεώσεις» για τις ηµέρες διακυβέρνησής του. Πρόκειται για το κεφάλαιο του αφηγήµατος που ενώνει όλες τις δυνάµεις εντός ΚΙΝΑΛ, χωρίς όµως να τις «απαλλάσσει» από τις διακριτές διαφωνίες τους για το «µείγµα» της πολιτικής που προτείνουν.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, του οποίου τη διαγραφή εισηγήθηκαν ακόµη και στενοί συνεργάτες της κυρίας Γεννηµατά, διαµηνύει ότι αν και οπαδός της ενότητας έχει και διατηρεί τις απόψεις του, καλώντας επί της ουσίας τη Χαριλάου Τρικούπη σε αναλυτικές συζητήσεις πριν από τις κρίσιµες αποφάσεις, όπως αυτές ιδεολογικού χαρακτήρα. Στελέχη προσπαθώντας να εκτιµήσουν τη διαφορετική στάση του στη Βουλή για τις διαδηλώσεις τονίζουν ότι είναι δύσκολο να ανιχνεύσει κανείς τη στρατηγική του, αναγνωρίζουν όµως ότι η κίνησή του άφησε «αποτύπωµα» και εκτιµούν µε σιγουριά ότι ουδεµία βλέψη για συνεργασία µε τον ΣΥΡΙΖΑ έχει. Σε κάθε περίπτωση -προσθέτουν µε νόηµα- θα είναι καθοριστική η στάση του στη διαδικασία εκλογής ηγεσίας το 2021, όπως συνέβη στην προηγούµενη, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των παπανδρεϊκών ψήφισε τη Φώφη Γεννηµατά.

Ο τότε αντίπαλός της στη µάχη για την ηγεσία, Νίκος Ανδρουλάκης, κινείται -σύµφωνα µε τους άσπονδους φίλους του- από την προσωπική του αµφιθυµία. ∆εν προκαλεί εσωκοµµατικές συγκρούσεις. ∆εν παρεµβαίνει δηλώνοντας τις απόψεις του σε κρίσιµες στιγµές, όπως για το νοµοσχέδιο Χρυσοχοΐδη, αλλά διατηρεί ανοιχτές γέφυρες µε στελέχη ανά την Ελλάδα που «διαδήλωναν» κατά της Γεννηµατά την ώρα της µάχης για την ηγεσία, τον Νοέµβριο του 2017. Ο µηχανισµός του πλαγιοκοπείται πολιτικά από την κυρίαρχη τάση, αλλά αντέχει, και δη στον χώρο της νεολαίας.

Στην περιφέρεια

Ο Παύλος Γερουλάνος αξιοποιεί το δίκτυο της Αυτοδιοίκησης, οργώνει -και µέσω στενών συνεργατών τουτην περιφέρεια και δίνει την εντύπωση σε όσους κοµµατικούς παρακολουθούν διερευνητικά τις κινήσεις του ότι φιλοδοξεί νια διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ όταν έρθει η ώρα. Την παρουσία τους στο δύσκολο παζλ δηλώνουν, έστω και µε τη σιωπή τους, κορυφαία, έµπειρα και νεότερα στελέχη του κόµµατος.

Ο Κ. Λαλιώτης από το γραφείο του στη Χαριλάου Τρικούπη διευκρινίζει τις απόψεις του όταν και όπου εκείνος κρίνει, ο Κ. Σκανδαλίδης σπεύδει να σβήνει φωτιές σαν εκείνες που άναψαν µε φόντο την εισήγηση διαγραφής του Γ. Παπανδρέου από τη Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Α. Λοβέρδος στηρίζει τη λογική της υπεύθυνης αντιπολίτευσης και βοµβαρδίζει µε κάθε ευκαιρία τον ΣΥΡΙΖΑ, η Εύα Καϊλή εστιάζει στην Ευρωβουλή, αλλά κρατά ζωντανή τη σχέση της µε στελέχη στο εσωτερικό, και άλλοι βουλευτές ξορκίζουν το επόµενο στραβοπάτηµα...

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛ