Πολιτική|20.12.2018 20:38

Ρίχνει τους τόνους ο Βούτσης μετά τις διαρροές της ΝΔ

Κατερίνα Τζαβάρα

Λίγο μετά τον αναπρογραμματισμό και την επέκταση της συζήτησης επί των τροπολογιών στην αυριανή μέρα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης μίλησε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ρίχνοντας μετρημένα τους τόνους μετά την ένταση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν πρέπει να δημιουργούνται εντυπώσεις πέραν αυτών που δημιουργούνται εκ των πραγμάτων», τόνισε ο κ. Βούτσης εξηγώντας ότι δύο επιπλέον παράγοντες πρέπει να συνυπολογιστούν σε αυτούς που συνέβαλαν ουσιαστικά σε αυτή τη διαδικασία.

«Φέτος είχαμε δύο επιπλέον γεγονότα. Είναι πράγματα που μας υποχρέωσαν να ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία. Το πρώτο είναι ότι μετά τις 9 Δεκεμβρίου δεν μπορούσαμε να νομοθετήσουμε λόγω της προ ημερησίας και του πενθήμερου του προϋπολογισμού. Έτσι μαζεύτηκε πολλή ύλη με ανάγκες νομοθέτησης από τις 9 Δεκεμβρίου. Το δεύτερο είναι πως μετά τον Αύγουστο έχει διαμορφωθεί καινούργιο πλαίσιο από την κυβέρνηση και τα υπουργεία να ρυθμίζουν πράγματα που είναι πέρα από τα συμπεφωνημένα. Π.χ. θα θυμάστε ότι μετά το τελευταίο Eurogroup στις 3 Δεκέμβρη απελευθερώθηκε αυτή η δυνατότητα. Έτσι έπρεπε μέσα σε λίγες μέρες να πάρουν νομοτεχνική μορφή». Επεσήμανε μάλιστα ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατόν να έρθουν στη Βουλή, όπως «η συμβασιοποίηση του Ελ. Βενιζέλος που τελικά θα έρθει τον Ιανουάριο».

Τόνισε επίσης πως «η αναφορά στο παρελθόν όπου είχαμε πολλαπλάσιες τροπολογίες δεν γίνεται συμψηφιστικά. Τότε είχαμε άλλους εξαναγκασμούς από τα μνημόνια κ.λπ. Τώρα είναι άλλη διαδικασία».

Αν και η ΝΔ μέσω διαρροής της είχε λίγη ώρα πριν σχολιάσει δηκτικά ότι «η απειλή και μόνο της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια για να καταγγείλει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις, υποχρέωσε τον Πρόεδρο της Βουλής να ανακρούσει πρύμναν, μεταθέτοντας για αύριο το κατά τα άλλα κατεπείγον νομοσχέδιο», ο κ. Βούτσης στάθηκε υπεράνω στη δική του αντίδραση. «Εμένα δεν μου έχει διατυπωθεί καμία απειλή. Ούτε ήμουν σε γνώση για κάτι τέτοιο. Για την μομφή μπορεί ο καθένας μπορεί να κάνει άσκηση των προνοιών και των προνομίων που περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα. Αλίμονο αν κάναμε επικοινωνιακά παιχνίδια και εντάσσαμε στην σκληρή προγραμματική και πολιτική αντιπαράθεση προσωπικά στοιχεία», σχολίασε.

Αναφορικά με προηγούμενη διαρροή της ΝΔ είπε πως «ο ίδιος δεν έχει σχέση ούτε με γκλίτσες ούτε με τσοπάνηδες»…

Όσον αφορά επίσης υπαινιγμούς περί εκκρεμοτήτων, ο κ. Βούτσης επεσήμανε πως «δεν υπάρχει παρά η εξής και μόνο εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά νομοθετικό έργο που έχει προτείνει η ΝΔ. Ό, τι έχει προτείνει αυτά τα 3,5 χρόνια έχει μπει σε διαδικασία εκτός από δύο. Η μία έχουμε συμφωνήσει να μπει στις αρχές Ιανουαρίου και αφορά την προ ημερησίας για το Μεταναστευτικό. Μόνο η πρόταση νόμου για τους αποδήμους δεν έχει έρθει. Κι αυτό γιατί υπάρχει δέσμευση του υπουργείου Εσωτερικών για σύσταση επιτροπής που έχει ήδη γίνει και περιμένουμε τα αποτελέσματά της. Άρα όχι μόνο δεν θα έπρεπε να υπάρχει ισχυρή ένσταση από την ΝΔ αλλά αν κανείς μελετήσει τι γινόταν στο παρελθόν θα δείτε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη».

Η εκτίμηση του Προέδρου της Βουλής είναι γενικότερα πως είναι «σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν η πραγματική κατάσταση όσον αφορά την παρουσία των υπουργών. Πολλή ύλη απαντήσεων δόθηκε τελικά στους ερωτώντες βουλευτές ενώ ο αριθμός φαίνεται αυξημένος μέσω των αναγκαστικών επανακαταθέσεων. Πηγαίνουμε όλο και καλύτερα και είναι πρόκληση για όλους να βελτιώνουμε την κατάσταση… Έχει παραχθεί μεγάλο κοινοβουλευτικό έργο. Η ύλη θα τελειώσει χωρίς καταναγκασμούς και χωρίς σκιές».

Ο κ. Βούτσης κατέληξε λέγοντας πως «η σπουδαιολόγηση της κατάστασης στο πλαίσιο ζητημάτων που αφορούν τη Βουλή ή τον Πρόεδρο δεν έχει βάση», κλείνοντας ουσιαστικά το θέμα.