Πολιτική|20.07.2020 13:34

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Για «πρόοδο» μιλά ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας

Newsroom

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ο συντηρητικός Μαρκ Ρούτε, έκρινε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους πριν από λίγο ότι σημειώνεται πρόοδος μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας η οποία υπέστη βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού και τον αντίκτυπό της.

Ο ίδιος, βέβαια, προειδοποίησε πως δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη η επίτευξη συμφωνίας. «Υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο», είπε ο Ρούτε.

Δήλωσε ακόμη πως είναι ευτυχής με τις τρέχουσες προτάσεις πάνω στο τραπέζι για το ταμείο ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Ρούτε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ετοιμάζει τη νέα συμβιβαστική πρόταση.

Αντίστοιχα, και συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για την πορεία των δύσκολων, μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής, κρίνοντας ότι σημειώνεται πρόοδος. «Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Κουρτς σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Νωρίτερα, γινόταν γνωστό πως στις 17:00 ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσει ξανά η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, ύστερα από το ολονύχτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων και εντάσεων. Θα είναι η τέταρτη μέρα της Συνόδου, που πλέον σπάει κάθε ρεκόρ διάρκειας των συμβουλίων των ηγετών της ΕΕ, ύστερα από τη Σύνοδο Κορυφής στη Νίκαια της Γαλλίας το 2010.

Όπως αναφέρει η απεσταλμένη του OPEN και του ethnos.gr, Μαρία Ψαρά, χθες, οι ηγέτες είχαν συναντηθεί όλοι μαζί για το δείπνο γύρω στις 20:00 ώρα Ελλάδας. Διέκοψαν στις 02:00 μετά τα μεσάνυχτα για 45 λεπτά διάλειμμα. Τελικά, η Ολομέλεια ξεκίνησε ξανά στις 06.30 ώρα Ελλάδας για να διακοπεί τελικά μισή ώρα μετά για τις 17:00.

Κατά τη διάρκεια του μεγάλου διαλείμματος, οι ζυμώσεις αφορούσαν τελικά το οικονομικό σκέλος των διαπραγματεύσεων. Το βασικό αγκάθι είναι το ύψος των επιχορηγήσεων. Ύστερα από εκτεταμένες συζητήσεις, το όριο των Νοτίων, της Γαλλίας και της Γερμανίας έχει κατέβει έως και τα 375 δισ. ευρώ από το σύνολο των 750 του ταμείου ανάκαμψης και από την αρχική πρόταση που 500 δισ. ευρώ. Οι «τσιγκούνηδες», ωστόσο επιμένουν σε ποσό κάτω από αυτό.

Μάρκ ΡούτεΣύνοδος Κορυφής