Πολιτική|23.07.2020 07:35

Τουρκική προκλητικότητα: Οι κινήσεις Μητσοτάκη στη διπλωματική σκακιέρα

Σπύρος Μουρελάτος

«Επαγρύπνηση – ετοιμότητα – ψυχραιμία». Αυτό είναι το τρίπτυχο, που διέπει τις πρωτοβουλίες της χώρας μας, δημόσιες και αφανείς, έναντι της ολοένα και διογκούμενης τουρκικής προκλητικότητας, που εκφράστηκε τα τελευταία 24ωρα μέσω της έκδοσης navtex για διενέργεια θαλασσίων ερευνών από το «Oruc Reis» σε περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου, εντός των ορίων της ελληνικής ΑΟΖ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήριζαν αργά χθες βράδυ την κατάσταση στο Αιγαίο σταθερά κρίσιμη, με τις εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο. Από χθες το μεσημέρι., εξάλλου, το Πολεμικό μας Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου τόσο στην περιοχή των Δωδεκανήσων, όσο και βορειότερα στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σάμο και Μυτιλήνη.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, Ελλάδα και Κύπρος απήντησαν στην τουρκική navtex με… αντι – navtex δεσμεύοντας την ίδια περιοχή, όπου υποστηρίζει πως θέλει να κάνει έρευνες η Τουρκία καλώντας όλους τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν την παράνομη, όπως την χαρακτηρίζουν, τουρκική navtex. Στη διπλωματική σκακιέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα σε ένα κρεσέντο διεθνοποίησης της απαράδεκτης τουρκικής προκλητικότητας, ακολουθώντας, όπως επισημαίνουν στενοί του συνεργάτες, ένα σχέδιο κλιμακούμενης δράσης.

Σε πρώτο πλάνο είναι για το Μέγαρο Μαξίμου ο απόλυτος πολιτικο-στρατιωτικός συντονισμός ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία, εξ ου και χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, εν όψει και της σημερινής συνάντησης του δεύτερου στο Ελιζέ με τον Γάλλο ομόλογο του, Εμανουέλ Μακρόν. Είναι σαφές πως η Ελλάδα προσδίδει μεγάλη σημασία στο ρόλο, που μπορεί να διαδραματίσει το Παρίσι στα όσα εξελίσσονται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ο πρόεδρος Μακρόν έχει κατ' επανάληψη ξεκαθαρίσει πως δεν σκοπεύει να ανεχθεί τις τουρκικές μανούβρες, που θέτουν εν κινδύνω την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημαντικό και το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν – εκκρεμούσε κατά πληροφορίες από την προηγούμενη εβδομάδα επ' αφορμή της ασύλληπτης απόφασης Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί – που αντιπαρατίθεται με την Τουρκία στο μέτωπο του Λιβυκού εμφυλίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τέθηκαν επί τάπητος οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός, που όπως ειπώθηκε, αποτελεί πρόκληση για όλον τον Ορθόδοξο κόσμο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός δραστηριοποιείται σε όλα τα φόρα, που συμμετέχει η χώρα μας ( ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ ) με στόχο αφενός να εξοικειώσει τον διεθνή παράγοντα με τις εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, αφετέρου να ενημερώσει τους κύριους διεθνείς δρώντες για την ελληνική αντίδραση, εφόσον ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει πράξη τις απειλές του. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το τρίγωνο Μέγαρο Μαξίμου – Βασιλίσσης Σοφίας – Πεντάγωνο έχει ήδη εξετάσει μία ευρεία γκάμα αντιδράσεων σε όλα τα επίπεδα, ήτοι πολιτικά, διπλωματικά και εν τέλει επιχειρησιακά, με τις επιλογές, που τελικώς θα προκριθούν να επηρεάζονται άμεσα από το πόσο θα τραβήξει το σχοινί ο Ερντογάν, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σε φάση διπλωματικής υπερδιέγερσης και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που μεταξύ άλλων συνομίλησε χθες για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Σάμεχ Σούκρι, εν όσω προωθούνται οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο για τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ, γεγονός, που προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στην τουρκική ηγεσία.

Γύρος ενημέρωσης με τους πολιτικούς αρχηγούς      

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το αποτέλεσμα της πρόσφατης, μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής, που «σφράγισε» το πλαίσιο λειτουργίας και την εμβέλεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και εν προκειμένω για τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο ήταν κατά πληροφορίες ειλημμένη από την ώρα, που η ελληνική αποστολή επέστρεψε από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται μεταξύ άλλων να επισημάνει πως η νέα φάση όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας απαιτεί εθνική ομοψυχία, αποφασιστικότητα και πίστη στις δυνάμεις μας, ενώ πρόκειται να καλέσει τις ηγεσίες της αντιπολίτευσης να απέχουν από ενέργειες ή συμπεριφορές, που υπονομεύουν την απόλυτη προτεραιότητα της σύμπηξης εθνικού μετώπου.

Εξάλλου, και ως απάντηση στις χθεσινές αιτιάσεις του κ. Τσίπρα περί ελλείμματος ενημέρωσης, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν με νόημα πως η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βρίσκεται στο σκοτάδι για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς υπάρχει τακτική ενημέρωση του διπλωματικού συμβούλου του κ. Τσίπρα, Ευάγγελου Καλπαδάκη.

Κυριάκος Μητσοτάκηςτουρκική προκλητικότητα