Πολιτική|24.07.2020 15:45

Αγία Σοφία - Live streaming: Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Newsroom

Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε έξω από την Αγία Σοφία για την  μετατροπή του Πάνσεπτου Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε μουσουλμανικό τέμενος. Εντός του μνημείου βρέθηκε και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από την οικογενειά του και τους πλέον υψηλόβαθμους υπουργούς του.

Η υβριδική τηλεόραση του OPEN θα μεταδώσει στις 20:00, απευθείας από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών, την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, την οποία θα τελέσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, υπέρ βοηθείας και ενισχύσεως του γένους. Πατώντας το κίτρινο κουμπί στο τηλεκοντρόλ δίνεται εύκολα η πρόσβαση στην μετάδοση της Ακολουθίας.

Είδατε Live το μεσημεριανό δελτίο του του OPEN για τη μετατροπή του Πάνσεπτου Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε μουσουλμανικό τέμενος, με  απευθείας συνδέσεις με την Κωνσταντινούπολη και διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ολοκληρώθηκε η live κάλυψη της μεταροπής της Αγίας Σόφίας σε τζαμί, με την πρώτη μουσουλμανική προσευχή να ακούγεται στο μνημείο.

13:19 Ιαχές «ο Θεός είναι μεγάλος» από το πλήθος έξω από την Αγία Σοφία, στο άκουσμα της φωνής του Τούρκου προέδρου, από τα μεγάφωνα.

13:17 Ο ίδιος ο Ερντογάν ψάλλει στίχους από το Κοράνι, φορώντας το χαρακτηριστικό, πλεχτό καπελάκι.

13:01 Παρέμβαση για τις εικόνες συνωστισμού έκανε ο Τούρκος υπουργός Υγείας, καθώς όπως είναι φανερό οι παρευρισκόμενοι εκτός Αγίας Σοφίας δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο κατά του κορονοϊού.

12:52 Την ώρα που η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί, ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Ορχάν Παμούκ είπε: «Ο Ατατούρκ είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο. Γιατί το έκανε αυτό; Μετατρέποντας αυτό το αριστούργημα της ελληνορθόδοξης αρχιτεκτονικής σε μουσείο επιδίωκε τη μεταφορά μας στον σύγχρονο και το δυτικό κοσμο. Να γίνουμε κοσμικοί Τούρκοι. Ήθελε να γίνουμε μέρος του μεγάλου ευρωπαϊκού πολιτισμού, υιοθετώντας γαλλική αντίληψη περί κοσμικότητας».

12:45 Ο Ερντογάν και οι πλέον υψηλόβαθμοι υπουργοί του, φορώντας λευκές μάσκες για την προστασία τους από την COVID-19, παραμένουν γονατιστοί πάνω σε γαλάζια χαλιά κατά την έναρξη της τελετής που σημαδεύει την επιστροφή της μουσουλμανικής λατρείας στο μνημείο.

ASSOCIATED PRESS
T

12:11 Ξεκίνησε η μουσουλμανική προσευχή από τον ιμάμη

12:06 Μόλις κατέφθασε στην Αγία Σοφία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φορώντας μάσκα.

ASSOCIATED PRESS

12:05 Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας έχουν κλείσει για όσους επιτρεπόταν να μπουν μέσα. Πλήθος κόσμου εκτός.

11:59 Βαρύ το κλίμα στους Ναούς της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησαν να ηχούν πένθιμα οι καμπάνες, έως τις 12:30.

11:40 Πιστοί έχουν ήδη ξεκινήσει να συγκεντρώνονται έξω από την Αγία Σοφία

AP photo

Την Παρασκευή, 24 Ιουλίου, μετά τις εργασίες μετατροπής του μνημείου σε τζαμί, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί - όπως προκλητικά δήλωσε - το παιδικό του όνειρο. Οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί, ενώ αρκετές θα είναι οι απουσίες στο σόου που θα δώσει ο Τούρκος πρόεδρος. 

Το πρόγραμμα

  • Η είσοδος για τους προσκεκλημένους πιστούς μέσα στην Αγία Σοφία θα ξεκινήσει από τις 10.00 το πρωί. Θα γίνεται από 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου.
  • Από τις 20:00 της Πέμπτης η κυκλοφορία γύρω από την Αγία Σοφία έχει διακοπεί.
  • Στον προαύλιο χώρο έχουν ετοιμαστεί χώροι προσευχής ξεχωριστά για άνδρες και γυναίκες.
  • Η Αγία Σοφία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το πρωί του Σαββάτου για προσευχή.

Επίσης, ο Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε ότι 101 ασθενοφόρα θα βρίσκονται επί ποδός μαζί με ένα ελικόπτερο-ασθενοφόρο. Ακόμη, ο πρόεδρος της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς ανακοίνωσε πως θα διορίσει τρεις ιμάμηδες και πέντε μουεζίνηδες. Ο ένας εκ των τριών ιμάμηδων είναι γνωστός καθηγητής Θεολογίας.

Live εικόνα από την Αγία Σοφία

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάντζαμίΑγία Σοφία