Πολιτική|29.07.2020 14:59

Τσίπρας: Υποχρέωση κι όχι πολιτική επιλογή τα αναδρομικά - Φέρτε τώρα την έκθεση Πισσαρίδη

Βούλα Κεχαγιά

Η απόδοση των αναδρομικών δεν είναι «πολιτική επιλογή» αλλά υποχρέωση της κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΣτΕ απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την καταβολή τους εφάπαξ το 2020 κατά την συζήτηση επί του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Μάλιστα δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε «πολιτική επιλογή» όπως επίσης και για τις πρωθυπουργικές συστάσεις προς τους συνταξιούχους «μη ζητάτε άλλα, μη θέλετε δώρα» καθώς με δεδομένες τις διαρροές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής ως προς τις προτάσεις της ομάδας Πισσαρίδη για την οικονομία όσα προβλέπονται είναι κατευθύνσεις σε αναντιστοιχία με όσα προεκλογικά υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν μάλιστα με νόημα ότι το σύνολο των αναδρομικών είναι 3,9 δισ. ευρώ αλλά ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για 1,4 δισ. ευρώ, εκφράζοντας απορίες για το εάν υπάρχει κυβερνητική πρόθεση τα αναδρομικά να καταβληθούν κουρεμένα. Τόνισαν ότι η κυβέρνηση αντισυνταγματικώς θα καταβάλει αναδρομικά μόνο για τις κυρίες συντάξεις  και όχι για τις επικουρικές και τα δώρα 

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει άμεσα στη Βουλή την έκθεση Πισσαρίδη όπως επίσης και το πλάνο που προτίθεται να καταθέσει ως τα μέσα Οκτωβρίου στην ΕΕ για να πάρει τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κι αυτό για να γίνει ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή αφού η διάρκεια ζωής του πλάνου υπερβαίνει τον θεσμικό χρόνο της κυβέρνησης της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε μία ολοκληρωμένη Στρατηγική και δημιουργήθηκε ένα ουσιαστικά και διευρυμένο «οπλοστάσιο» αντιμετώπισης του ζητήματος. Στον αντίποδα, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η «επόμενη μέρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και παρουσιάζει το σχέδιο «γέφυρα» όμως η ρύθμιση που έρχεται δεν αποτελεί πλαίσιο προστασίας καθώς «η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών θα περάσει κάτω από τη γέφυρα».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απολύτως συνειδητά και σχεδιασμένα αφήνει να λήξει ένα πλαίσιο προστασίας που παρείχε και ρύθμιση οφειλών και επιδότηση της δόσης ανοίγοντας τον δρόμο σε μία εφιαλτική όπως είπε προοπτική χιλιάδων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Στην αρχή της ομιλίας του  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης  χαρακτήρισε εξαιρετικά ανησυχητική την κατάσταση στην οικονομία καλώντας την κυβέρνηση να μην κάνει προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης.

Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε το τέταρτο τρίμηνο του 2019 πριν από την πανδημία δηλαδή, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την ΕΕ και ανέφερε πως μολονότι προεκλογικώς ο κ. Μητσοτάκης είπε πολλά λόγια υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην πράξη ωφελήθηκαν μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα φίλοι και γνωστοί.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι καμία πρόβλεψη διεθνούς οργανισμού δεν αναφέρει ότι η ανάκαμψη θα καλύψει την ύφεση και επικαλέστηκε πρόσφατη συνέντευξη της διευθύντριας του ΔΝΤ  που βλέπει ανάκαμψη γύρω στο 5% το 2021 και 2022. Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ όπως παρατήρησε αντιμετωπίζει την κρίση που θα πέσει στα κεφάλια της μεσαίας τάξης και των εργαζόμενων ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Προέβλεψε δε ότι οι μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να πει στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να ετοιμαστεί για μερικά χρόνια λιτότητας.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςσυνταξιούχοιαναδρομικάΑλέξης Τσίπρας