Πολιτική|29.07.2020 21:29

Μιχάλης Ιγνατίου: Η «ανάρμοστη» σχέση με τον Τραμπ ενισχύει τον Ερντογάν

Newsroom

«Οι ΗΠΑ εδώ και πάρα πολλά χρόνια ζητούν τη διεξαγωγή διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία», όπως ανέφερε στο  κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV, ο ανταποκριτής του OPEN TV και του Έθνους στην Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου. «Τώρα οι Αμερικανοί περιμένουν τις τελικές αποφάσεις της Αθήνας και της Άγκυρας για τον διάλογο. Πρόκειται σύντομα να τοποθετηθούν επίσημα και δημόσια. Δεν αποκλείεται να το κάνουν ακόμα και σήμερα. Χωρίς αμφιβολία η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει τον διάλογο. Είναι πάγια αυτή η θέση και συγκεκριμένα από τον καιρό που ξεκίνησαν τα προβλήματα. Όλοι πιστεύουν ότι τα θέματα της ενέργειας - ειδικότερα τώρα που υπάρχει φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο - είναι μία ευκαιρία για συνεργασία και όχι για πολέμους», πρόσθεσε.

«Τις συνθήκες πολέμου τις δημιουργεί ο γνωστός "ταραξίας", Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό, πλέον, το βλέπουν οι Αμερικανοί με τα δικά τους μέσα. Το γνωρίζουν και έχουν εκδώσει ανακοινώσεις κατά της τουρκικής προκλητικότητας. Όμως, εδώ, πάντα υπάρχει το πρόβλημα με τον Ντόναλντ Τραμπ και την "ανάρμοστη" φιλία που έχει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την παραβατική του συμπεριφορά. Παρά το γεγονός ότι ασκείται μία επιθετική διπλωματία από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και τους συνεργάτες του, δεν υπάρχει αποτέλεσμα», συμπλήρωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η αμερικανική κυβέρνηση θα στηρίξει την Ελλάδα και την Τουρκία εάν αποφασίσουν να πάνε σε διάλογο. Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι οι όποιες διαφορές πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και με πνεύμα συνεργασίας. Κάτι, όμως, που δεν κάνει η Τουρκία. Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει την ελληνική θέση που λέει ότι "τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα". Ο Τζέφρι Πάιατ έκανε ένα παραπάνω βήμα, καθώς μίλησε ειδικά για το Καστελόριζο. Η Ουάσινγκτον δεν συμφωνεί με την επιθετικότητα της Τουρκίας και τις παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει ξεκάθαρη θέση για την Κύπρο. Επίσης έχει αποδοκιμάσει την Τουρκία και για τις έρευνες στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ», υποστήριξε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους.

«Έχουμε υποβάλει ερώτηση για την αποστολή του Μπαρμπαρός και περιμένουμε απάντηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία δεν δίνει σε κανέναν σημασία. Όμως, η τελευταία υποχώρηση που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα όλων των πιέσεων που δέχεται. Η αμερικανική πλευρά σημείωσε την αποφασιστικότητα που δείχνει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα», κατέληξε ο Μιχάλης Ιγνατίου. 

Ανατολική Μεσόγειοςκυπριακή ΑΟΖΚύπροςΤουρκία