Πολιτική|09.08.2020 08:07

Σε συναγερμό το Μαξίμου: Προκλήσεις σε οικονομία και εθνικά θέματα

Σπύρος Μουρελάτος

Συνδυασμό σηµαντικών προκλήσεων σε διάφορα µέτωπα, από την υγεία και τον κορονοϊό έως την Οικονοµία και τα εθνικά θέµατα, καλείται να αντεπεξέλθει τους επόµενους µήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας. Στο Μέγαρο Μαξίµου έχουν απόλυτη επίγνωση των σηµαντικών εµποδίων που καλούνται να υπερβούν το αµέσως προσεχές χρονικό διάστηµα και πως οι κυβερνητικές επιδόσεις, ιδίως στους τοµείς της υγείας και της οικονοµίας, επιδρούν άµεσα στον πολιτικό ορίζοντα της ίδιας της κυβέρνησης.

Εν προκειµένω, η πρόσφατη επιδείνωση των επιδηµιολογικών δεδοµένων στη χώρα µας, καθώς η σοβαρή αύξηση των κρουσµάτων και η εξάπλωση της νόσου που συνεπάγεται στην κοινότητα αναµένεται να δοκιµάσουν εκ νέου τις αντοχές του Εθνικού Συστήµατος Υγείας, σε συνάρτηση µε την απώλεια του διαθέσιµου εισοδήµατος σε πολλούς κλάδους της Οικονοµίας αλλά και µε το φάντασµα της ανεργίας να απειλεί τον κόσµο της εργασίας θέτουν σε κόκκινο συναγερµό το Μέγαρο Μαξίµου, που ετοιµάζεται κατά πληροφορίες να παρέµβει εκ νέου, πιθανώς έως τη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, µε ένα νέο πακέτο στήριξης εργαζοµένων και επιχειρήσεων.

Το µοτίβο γνώριµο: στην κυβέρνηση και στο οικονοµικό επιτελείο παρακολουθούν καθηµερινά και πολύ στενά τα δεδοµένα όπως διαµορφώνονται στην πραγµατική οικονοµία, και επιλέγουν να παρέµβουν έχοντας πάντα στη φαρέτρα τους πόρους που δεν... ξόδεψαν εξαρχής χάριν πρόσκαιρων επικοινωνιακών εντυπώσεων. Ως απάντηση στα προαναφερθέντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εδώ και αρκετές εβδοµάδες ρητές εντολές στους πλέον στενούς του συνεργάτες να επιταχύνουν τον βηµατισµό τους, προκειµένου σε αγαστή συνεργασία µε την Επιτροπή Πισσαρίδη να ολοκληρώσουν εµπροθέσµως το εθνικό σχέδιο για την ανάταξη της ελληνικής οικονοµίας, προϋποτιθέµενη συνθήκη για την απρόσκοπτη απορρόφηση και εντέλει αξιοποίηση του πακτωλού των κοινοτικών δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν στη χώρα µας την επόµενη εξαετία από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Ανάκαµψης και το ΕΣΠΑ.

Τα ευρωκονδύλια

Στον πυρήνα του κυβερνητικού σχεδιασµού, όπως επισηµαίνουν αρµόδιες πηγές, βρίσκεται ο κόσµος της εργασίας. Και αυτό γιατί, όπως επιβεβαιώνουν τα ίδια πρόσωπα, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να αξιοποιήσει την οικονοµική δύναµη πυρός που του χαρίζει η γενναία απόφαση του πρόσφατου µαραθώνιας διάρκειας Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, προκειµένου «να ωφεληθούν παραγωγικές κοινωνικές κατηγορίες που έχουν σηκώσει µεγάλο βάρος τα προηγούµενα χρόνια, όπως οι µισθωτοί του ιδιωτικού τοµέα και η παραγωγική µεσαία τάξη». Στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν τον σχεδιασµό του Κυριάκου Μητσοτάκη µεταδίδουν πως τα κονδύλια που κατόρθωσε να αποσπάσει από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Ανάκαµψης θα βοηθήσουν εαυτόν και την κυβέρνησή του να αποκτήσει µια στέρεα επαφή µε τον κόσµο της εργασίας, κυρίως µέσω της µείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που έβαζαν φρένο στην πραγµατική οικονοµία και ανατροφοδοτούσαν την παραοικονοµία.

Κορονοϊόςεργαζόμενοιεπιχειρήσειςελληνοτουρκικές σχέσειςμέτρα κορονοϊός