Πολιτική|27.10.2018 12:53

Η Τουρκία ρίχνει τον «Πορθητή» για γεωτρήσεις στο Αιγαίο

Newsroom

Μία ακόμη κρίσιμη εβδομάδα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι αυτή που έρχεται, καθώς η Τουρκία βγάζει στην Ανατολική Μεσόγειο τον «Πορθητή» για την πρώτη του γεώτρηση, την ερχόμενη Δευτέρα, ανήμερα της εθνικής γιορτής για τα 95 χρόνια ίδρυσης του τουρκικού κράτους.

Tο τουρκικό γεωτρύπανο  «Deepsea Metro I», το οποίο στοιχίζει 230 εκατ. δολάρια έχει τη δυνατότητα να κάνει γεώτρηση σε βάθος έως και 10.000 πόδια.

Οι Τούρκοι στοχεύουν στα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης δήλωσε στο Star, ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών. «Η λεκάνη του Ηροδότου είναι από τις πιο πλούσιες του κόσμου και πιάνει νοτιοανατολικά την Κρήτη», εξηγεί ο  κ. Κονοφάγος.

Το «Deepsea Metro I» ξεκινά την πρώτη του γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο, στον στόχο «Αλάνια-1» την Δευτέρα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. Μια επιλογή καθόλου τυχαία, καθώς στις 29 Οκτωβρίου το τουρκικό κράτος γιορτάζει την 95η επέτειο της ίδρυσής του. 

Η πρόκληση του Μπουλούτ

Λάδι στη φωτιά έριξε ο προκλητικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Γιγίτ Μπουλούτ, εκτοξεύοντας εκ νέου απειλές ότι σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης με την Ελλάδα, η Τουρκία θα την καταστρέψει μέσα σε τρεις με τέσσερις ώρες. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ισχυρές δυνάμεις ενθαρρύνουν την Ελλάδα να επιτεθεί στην Τουρκία, κάνοντας αναφορά  στο περιστατικό κατά το οποίο, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» παρενόχλησε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros.

Ο συγκεκριμένος σύμβουλος του Ερντογάν έχει επίσης δηλώσει ότι το Ισραήλ παρέχει στα ελληνικά πολεμικά πλοία πληροφορίες που συλλέγει μέσω κατασκοπευτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν εναντίον του Barbaros.

ΑιγαίοΤουρκίαπετρέλαιοΤαγίπ Ερντογάν