Πολιτική|22.12.2018 18:10

Ο Γιώργος Αμυράς ζητεί από τη Βουλή προστασία στα ζώα συντροφιάς

Μαρία Λιλιοπούλου

Στις καταγγελίες πολλών φιλοζωικών σωματείων για αθρόα εισαγωγή ζώων συντροφιάς χωρίς τους απαιτούμενους ελέγχους αλλά και στις «αποστολές αδέσποτων» στο εξωτερικό αναφέρεται σε ερώτηση που κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή -προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη- ο βουλευτής του «Ποταμιού», Γιώργος Αμυράς.

Στην ερώτηση κάνει λόγο για την καθυστέρηση υιοθέτησης από τη χώρα μας των εφαρμοστικών μέτρων του Ευρωπαϊκού Κανονισμού ΕΚ576/2013, ο οποίος οριοθετεί τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς και ερωτά, μεταξύ άλλων, για ποιους λόγους πέντε χρόνια -μετά την ισχύ του Κανονισμού- δεν έχει θεσπιστεί κυρωτικό σύστημα για τις παραβάσεις του.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «το λαθρεμπόριο κατοικίδιων ζώων συνδέεται όλο και περισσότερο με το οργανωμένο έγκλημα και αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία». Γι΄ αυτό και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει ισχυρά και αποτελεσματικά μέτρα προς όλα τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Προσθέτει ότι τα κατοικίδια ζώα που αποτελούν αντικείμενο παράνομου εμπορίου συχνά εκτρέφονται με ανορθολογικό τρόπο και αποτελούν κίνδυνο για την εξάπλωση ασθενειών: «Είναι γεγονός ότι το 70% των νέων ασθενειών που επηρέασαν τους ανθρώπους κατά τις τελευταίες δεκαετίες είναι ζωικής προέλευσης».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη χώρα μας, ο κ. Αμυράς επισημαίνει ότι σύμφωνα με καταγγελίες φιλοζωικών σωματείων, στην Ελλάδα εισάγονται αθρόα ζώα κυρίως από κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ. «Προέρχονται από παράνομα εκτροφεία εντός των οποίων αναπαράγονται εντατικά και εξαντλητικά  χωρίς κανέναν έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές και χωρίς να τηρούνται οι βασικοί  κανόνες ευζωίας. Επίσης, επί σειρά ετών διενεργούνται από όλα τα μέρη της Ελλάδας "εμπορικές αποστολές" αδέσποτων ζώων προς διάφορες χώρες. Πολλά από τα ζώα τα οποία διακινούνται είτε από σωματεία, είτε από ιδιώτες είναι απολεσθέντα ή κλεμμένα ή τα έχουν οικειοποιηθεί χωρίς να έχουν προηγουμένως δηλωθεί στο οικείο δήμο» εξηγεί.

Ο κ. Αμυράς τονίζει ότι η ελληνική νομοθεσία πρέπει να εναρμονισθεί με την ευρωπαϊκή ώστε να ισχύσουν οι ίδιες προϋποθέσεις για τα έγγραφα αναγνώρισης ενός ζώου συντροφιάς, τον τρόπο μετακίνησής του στο εξωτερικό αλλά και τη διαδικασία υιοθεσίας του.

Επίσης ζητεί να μάθει τι απέδωσαν οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια σχετικά με τη μετακίνηση ζώων συντροφιάς από και προς τη χώρα μας, αν εντοπίστηκαν παραβάσεις, πόσες δικογραφίες σχηματίστηκαν από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και ποια ήταν η έκβασή τους.

ζώα συντροφιάςΓιώργος Αμυράς