Πολιτική|16.08.2020 18:05

Αρθρο - κόλαφος Guardian: Αδιανόητο οι Ευρωπαίοι να αγνοούν τον «νταή» Ερντογάν

Newsroom

Εντονη κριτική στη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με τις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνει αρθογράφος του Guardian. O Σάιμον Τίσντολ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η  επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι των αντιπάλων και των συμμάχων της αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα, ωστόσο κανείς δεν είναι διατεθειμένος να δράσει. 

«Η σκληρή δημόσια κριτική της Ευρώπης για τον δικτάτορα της Λευκορωσίας Λουκασένκο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απροθυμία της να καταγγείλει ανοιχτά τις τελευταίες επιθετικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο μιας άλλης δικτατορίας, εκείνης του μακροχρόνιου ηγέτη της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» γράφει η βρετανική εφημερίδα και συνεχίζει: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι θάβουν το κεφάλι τους στην άμμο πρέπει σίγουρα να συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα του Ερντογάν δεν μπορεί να αγνοηθεί, να αποφευχθεί ή να υποτιμηθεί επ' αόριστον με την ελπίδα ότι τελικά θα φύγει. Η μετατροπή της Τουρκίας σε κράτος παρία είναι μια πολύ πραγματική, άμεση και επικίνδυνη προοπτική. Κανείς δεν φαίνεται να έχει σχέδιο περιορισμού του Ερντογάν. Απαιτείται ολοένα και περισσότερο».

Σύμφωνα με το άρθρο, ο μοναδικός που αποτελεί εξαίρεση στον ευρωπαϊκό κανόνα στην προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξοργίστηκε τον Ιούνιο, όταν παρενοχλήθηκε μια γαλλική φρεγάτα από τουρκικές δυνάμεις. «Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι κάτι νέο. Αλλά αυτή η ξαφνική, προκλητική κλιμάκωση μιας μακροχρόνιας διαμάχης αποτελεί σκόπιμο υπολογισμό» υποστηρίζει ο Τίσντολ. 

Ακόμη, ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι «με όσα έγιναν στα σύνορα της Τουρκίας με την Ε.Ε. τον Φεβρουάριο, ο Ερντογάν υπενθύμισε στην Ευρώπη ότι ήταν πλήρως έτοιμος να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως πολιτικό όπλο».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνGuardianΕυρωπαϊκή Ένωσηελληνοτουρκικές σχέσεις