Πολιτική|18.08.2020 14:16

Χαρδαλιάς: Εγχώρια τα περισσότερα κρούσματα - Κανείς δεν τα αποσιωπά

Newsroom

Ξεκάθαρος ήταν ο υφυπουργός Πολιτικής ΠροστασίαςΝίκος Χαρδαλιάς, αναφορικά με την πηγή έξαρσης του κορονοϊού στη χώρα μας. «Δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας. Μόλις 17% των κρουσμάτων από 1η Ιουλίου έως σήμερα είναι από τουρίστες», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι βασική αιτία είναι η χαλάρωση των προληπτικών μέτρων διασποράς του ιού «η μετάδοση του ιού, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οφείλεται στη μαζική κυκλοφορία και τη μη τήρηση των μέτρων».

Παράλληλα ανέφερε ότι δεν υπάρχει νούμερο κρουσμάτων που να δίνει σήμα συναγερμού ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει λόγος πανικού σε Πάρο και στην Αντιπάρο. «Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Έχουμε πλήρη εικόνα», είπε χαρακτηριστικά ενώ ήταν κατηγορηματικός σχετικά με το αν ο ΕΟΔΥ δίνει τα πραγματικά στοιχεία κρουσμάτων ημερησίως: «Στην Ελλάδα της φήμης και των fake news θα έπρεπε όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί, για θέματα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ατζέντας. Για ποιο λόγο να κρύψει κάποιος κρούσματα; Κανένα κρούσμα δεν κρύβεται». «Δεν κάνουμε διακρίσεις στις περιοχές» συμπλήρωσε. 

Για την επιστροφή στην εργασία των εκδρομέων τόνισε ότι θα ανακοινωθούν πρωτόκολλα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Λεπτομέρειες, πάντως, δεν αποκάλυψε ούτε και για τα σχολεία «Για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές, ειδικό πρωτόκολλο θα προταθεί από την επιτροπή επιστημόνων για τους χώρους εργασίας και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες με φόντο τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Γίνεται ειδική προετοιμασία και για τα σχολεία και θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση».

Επίσης, ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό στοιχείο που έδωσε ο κ. Χαρδαλιάς: «Είμαστε 132η χώρα παγκοσμίως σε κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους και κατέχουμε την 108η θέση σε θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους».

«Αυτή τη στιγμή γίνεται διπλός αγώνας, από τις αρχές κάθε χώρας με τον τρόπο που κρίνει κάθε μια για την αντιμετώπιση της πανδημάις και από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την εύρεση θεραπείας. Μέχρι να έχουμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Το κάναμε με επιτυχία μέχρι τώρα, να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ας μην βοηθήσουμε άθελά μας τον ιό να εξαπλωθεί. Είναι στο χέρι μας. Ο τρόπος για να κλείσουμε την πόρτα στον ιό είναι ένας, να τηρούμε τα μέτρα για να βγούμε και πάλι νικητές» ανέφερε ο κύριος Χαρδαλιάς.

Μαζί του βρέθηκε για να απαντήσει σε ερωτήσεις και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος επανέλαβε την δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια για την διανομή εμβολίου στη χώρα μας στο τέλος του 2020. Παράλληλα διέψευσε ότι δεν ανακοινώνονται όλα τα κρούσματα «Δεν κρύψαμε ποτέ τίποτα, ούτε πρόκειται να το κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης του κ. Χαρδαλιά

  • Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο, σε σχέση με άλλες χώρες.
  • Για Πάρο / Αντίπαρο: Η μη ανακοίνωση συγκεκριμένου αριθμού κρουσμάτων ανά νησί γίνεται για να μην υπάρχει στοχοποίησή τους.
  • Υπάρχουν κάποιοι που ανιχνεύονται θετικοί στον τόπο κατοικίας τους, αλλά η ιχνηλάτηση οδηγεί σε περιοχές που βρέθηκαν πριν [π.χ. για διακοπές].
  • Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο.
  • Δεν χρειάζεται πανικός.
  • Οι έλεγχοι συνεχίζονται και στα δύο αυτά νησιά.
  • Ολα τα κρούσματα αναφέρονται. Κανένα εργαστήριο δεν θα ρισκάρει να χάσει την άδειά του ή να του ασκηθούν κακουργηματικές διώξεις.
  • Σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας η Πολιτική Προστασία έχει πλήρη εικόνα και κάνει όσα χρειάζεται για να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών
  • Κατηγορηματικά όχι, δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα
  • 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και συνδέονται με χώρους μαζικής συνάθροισης
  • Η μετάδοση του ιού, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οφείλεται στη μαζική κυκλοφορία και τη μη τήρηση των μέτρων
  • Θα υπάρξει ειδική ενημέρωση για το άνοιγμα των σχολείων
  • Απέχουμε πάρα πολύ από τοπικά lockdown.
  • Σε μητροπολιτικές περιοχές δεν μπορούν να γίνουν περιορισμοί σε επίπεδο δήμων.
  • Στην Ελλάδα της φήμης και των fake news θα έπρεπε όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί, για θέματα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ατζέντας. Για ποιο λόγο να κρύψει κάποιος κρούσματα; Κανένα κρούσμα δεν κρύβεται.
  • Φαντάζεστε κάθε εργαστήριο να ανακοίνωνε τα δικά του στοιχεία; Δεν υπάρχει κανένας άλλος αριθμός κρουσμάτων, παρά μόνο ο αριθμός που ανακοινώνει κάθε μέρα ο ΕΟΔΥ.
Νίκος ΧαρδαλιάςΚορονοϊόςΒασίλης ΚοντοζαμάνηςΠολιτική Προστασίαυπουργείο Υγείας