Πολιτική|20.08.2020 17:31

Δημοσκόπηση Optimar: Ισχυρότεροι αντίπαλοι του Ερντογάν Ιμάμογλου και Γιαβάς

Μαρία Ζαχαράκη

Οι δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας οι ισχυρότεροι πολιτικοί αντίπαλοι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ενδεχόμενο προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Optimar, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, «απειλούν» σοβαρά τον προεδρικό θώκο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αν γίνονταν σήμερα εκλογές για νέο πρόεδρο της Τουρκίας, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ψήφιζε το 40,1% των Τούρκων, ενώ το ποσοστό εκείνων δεν θα τον ψήφιζαν ανέρχεται στο 45,1% και των αναποφάσιστων στο 14,8%.

Ο πιο ισχυρός αντίπαλος Eρντογάν ο Ιμάμογλου

Η έρευνα κατέδειξε, πάντως, ότι σε περίπτωση που διεξαγόταν δεύτερος γύρος, καθώς το σύστημα απαιτεί 50+1 ψήφους για εκλογή προέδρου Δημοκρατίας στην Τουρκία, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης θα πλησίαζε αρκετά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ τον καθοριστικό ρόλο θα τον έπαιζαν οι αναποφάσιστοι. Ο Τούρκος πρόεδρος σε έναν πιθανό δεύτερο γύρο θα λάμβανε το 45.1% των ψήφων, ο Εκρέμ Ιμάμογλου το 36,8% και ο δήμαρχος της Άγκυρας το 36,7%, με τους αναποφάσιστους να ανέρχονται στο 18,1%.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές