Πολιτική|26.08.2020 15:40

Ανάλυση Μιχάλη Ιγνατίου: Εξαιρετική κίνηση οι δηλώσεις των Αμερικανών για την Τουρκία

Newsroom

«Οι Αμερικανοί έκαναν το βράδυ της Τρίτης, 26 Αυγούστου, μια εξαιρετική κίνηση αν και θα πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα», όπως τόνισε ο ανταποκριτής του ΟPEN στις ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις αναφορικά με την Τουρκία που έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Φίλιπ Ρίκερ.  

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η Τουρκία δημιουργεί τα προβλήματα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, να σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «οι ΗΠΑ έχουν επισημάνει πολλές φορές στην Τουρκία ότι οι υπερπτήσεις της πάνω από την ελληνική επικράτεια, η δραστηριότητα για γεωτρήσεις στα ύδατα της Κύπρου και η υπογραφή του παράνομου μνημονίου για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη, αποτελούν προκλητικές ενέργειες που δεν βοηθούν και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή». 

Η τοποθέτηση αυτή, όπως σχολιάζει ο Μιχάλης Ιγνατίου, «αποτελεί μια πιο προχωρημένη δήλωση. Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι ο κ.Ρίκερ ομαδοποίησε όλα τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στην περιοχή και χρέωσε όλες τις εντάσεις στην τουρκική πλευρά κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, αναγνώρισε τη σημασία που έχει η ανατολική Μεσόγειος για τις Ηνωμένες Πολιτείες κάτι που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στην περιοχή. Αυτό είναι σημαντικό διότι ο πρόεδρος Τραμπ το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μετά και την αναχώρηση από τη Μέση Ανατολή, θα προτιμούσε να αποχωρήσει από τη Μεσόγειο.  

Αγορά S-400 και κυρώσεις

Σε ότι αφορά την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία ο Μιχάλης Ιγνατίου σχολιάζει ότι «υπάρχει μια πιο σκληρή προειδοποίηση από τις ΗΠΑ οι οποίες βάζουν στο τραπέζι το θέμα των κυρώσεων». 

Ο κ. Ρίκερ ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στην αγορά του ρωσικού συστήματος. «Η αναστολή της συμμετοχής και η εκκρεμότητα της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 σε αντίδραση για την αγορά των S-400 σηματοδοτεί τη σοβαρότητα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση προσεγγίζει το συγκεκριμένο θέμα και τη βούλησή μας να υπάρξουν συνέπειες. Ανησυχούμε βαθιά για τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές για να θέσει σε λειτουργία τους S-400 και έχουμε τονίσει ότι το ζήτημα των S-400 παραμένει σημαντικό εμπόδιο στη διμερή σχέση και στο ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΗΠΑΑνατολική ΜεσόγειοςΤουρκίαΑιγαίοS-400