Πολιτική|28.08.2020 19:53

Τουρκικός Τύπος κατά Μέρκελ: Μήνυμα - σκάνδαλο για την ανατολική Μεσόγειο

Μαρία Ζαχαράκη

Οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, καλύφθηκαν εκτενώς από τα τουρκικά ΜΜΕ. Ενδεικτικά, επισημαίνεται δημοσίευμα στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» με τίτλο «Μέρκελ: Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωμένες να στηρίξουν την Ελλάδα», στο οποίο αναφέρεται ότι, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, η Καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε πως «Ως κράτη μέλη της ΕΕ, όλοι έχουμε καθήκον να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα δικαιώματα των Ελλήνων φίλων μας και όσα υποστηρίζουν και να τους στηρίξουμε, όπου έχουν δίκιο. Προσπάθησα, όμως, να αποτρέψω κλιμάκωση της έντασης. Αυτό, μερικές φορές, είναι εφικτό μόνο όταν οι δύο πλευρές συνομιλούν ξανά και ξανά. Οι συνομιλίες, σχετικά με τον διαμοιρασμό των οικονομικών ζωνών, μπορούν να διεξαχθούν μόνο από κοινού. Η Γερμανία καταβάλλει προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».

Επιπλέον, η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι συζήτησαν με το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τις σχέσεις με την Τουρκία, αναφέροντας ότι «αυτές οι σχέσεις είναι πολύπλευρες. Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Η διαφωνία είναι μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι. Ακόμα και για αυτόν το λόγο, είναι απαραίτητο να διευκρινιστούν αυτά τα πράγματα εντός της συμμαχίας».

Τέλος, καταγράφεται πως, σε ερώτηση δημοσιογράφου η κα. Μέρκελ δήλωσε ότι δεν είχε προγραμματιστεί για σήμερα επικοινωνία με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «αλλά συνομιλούμε μαζί του συχνά. Όπως πάντα, όταν υπάρχει τηλεφωνική συνομιλία, θα σας ενημερώνουμε άμεσα».

Ενδεικτικά τα σχόλια του τουρκικού τύπου στις δηλώσεις Μέρκελ:

Α Χαμπέρ: Μήνυμα-σκάνδαλο από τη Μέρκελ για την ανατολική Μεσόγειο

Μπιργκιούν: Μέρκελ: Οι χώρες της Ευρώπης υποχρεούνται να υποστηρίξουν την Ελλάδα στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου

Μιλιέτ: Στήριξη στην Ελλάδα από τη Μέρκελ για την ανατολική Μεσόγειο

Ακσάμ: Δήλωση από τη Γερμανία για την ανατολική Μεσόγειο: Οι χώρες της Ευρώπης υποχρεούνται να υποστηρίξουν την Ελλάδα στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου

Σαμπάχ: Έκτακτη είδηση: Περίεργη δήλωση για τη Μεσόγειο από την Άνγκελα Μέρκελ

CNNTürk: Έκτακτη είδηση: Μέρκελ: Οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα

Τακβίμ: Έκτακτη είδηση: Πανικός Μέρκελ για την ανατολική Μεσόγειο: Όλες χώρες της ΕΕ είναι υποχρεωμένες να υποστηρίξουν την Ελλάδα - Η Μέρκελ σε πανικό Εσείς όλοι μαζί κι εμείς μόνοι μας

T24: Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ: «Οι χώρες της ΕΕ είναι  υποχρεωμένες να στηρίξουν την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο»

Oda Τv: Και η Μέρκελ επέλεξε πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο

NTV: Η Μέρκελ επανέλαβε το κάλεσμα για διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο

Χουριέτ: Δήλωση Μέρκελ  για την Ανατολική Μεσόγειο  

Σοζτζού: Δήλωση για την Ανατολική Μεσόγειο από τη Μέρκελ

Τζουμχουριέτ: Μέρκελ: Οι χώρες της ΕΕ είναι υποχρεωμένες να στηρίξουν την Ελλάδα στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου

ΤουρκίαΆγκελα Μέρκελτουρκικά ΜΜΕ