Πολιτική|29.08.2020 20:12

Νέα τουρκική NAVTEX με πραγματικά πυρά - Με αντι-NAVTEX απαντά η Κύπρος

Newsroom

Νέα παράνομη NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά του Κορμακίτη στην Κύπρο εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας στην Τουρκία. Η οδηγία εκδόθηκε στις 22:00 το βράδυ της Παρασκευής 28 Αυγούστου και ισχύει από το Σάββατο, 29 Αυγούστου, μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι συντεταγμένες καλύπτουν περιοχή που αρχίζουν βορειοδυτικά του Κορμακίτη και φτάνουν μέχρι την θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κερύνειας.

Ήδη το «Κύπρος Ράδιο» εξέδωσε αντι-NAVTEX, με τη οποία χαρακτηρίζει την τουρκική NAVTEX (1088/20) ως παράνομη και σημειώνει ότι συνιστά παραβίαση της επικράτειας της Κύπρου, του διεθνούς δικαίου και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας. Τονίζει, ακόμη, ότι ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή είναι το ΚΣΕΔ Λάρνακας/Κύπρος. 

Όλα αυτά, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε προθεσμία ενός μήνα στην Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθαρίζοντας πως, σε διαφορετική περίπτωση, θα της επιβληθούν κυρώσεις, τις οποίες και παρουσίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ. 

ΤουρκίαΚύπροςNAVTEXπυρά