Πολιτική|29.08.2020 22:51

Γρίφος η επόμενη κίνηση του Ερντογάν - «Μπαγιάτικο» το βίντεο της τουρκικής προπαγάνδας

Newsroom

Η λίστα των ευρωπαϊκών κυρώσεων έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην Τουρκία και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν. Στο Open Tv οι ειδικοί αξιολογούν τις κινήσεις της Ευρώπης και προβλέπουν τις προκλητικές αντιδράσεις του Τούρκου προέδρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή, παρά την ομόφωνη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα η Τουρκία τώρα αμφισβητεί τώρα το καθεστώς των Δωδεκανήσων, όπως μεταδόθηκε από το Ανοικτό Κανάλι. Πιο αναλυτικά, το casus belli επαναφέρει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια, θέτοντας ακόμη και ζήτημα κυριαρχίας αυτών των νησιών μας.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι «η αιτία πολέμου» για την Τουρκία είναι ακόμη σε ισχύ, παρά τις αντίθετες παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για άρση της απειλής αυτής κατά της Ελλάδας.

«Περιμένετε να το αποδεχτούμε αυτό; Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι; Κι ο πρόεδρός μας αυτό λέει εξάλλου. Το ατύχημα δεν θα συμβεί από εμάς. Λένε (οι Έλληνες) ότι ‘μπορεί να συμβεί ατύχημα ή κάτι τέτοιο’. Ε, κι εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Αν δεν το κάνουμε εδώ ως έθνος, πού θα το κάνουμε; Αν δεν κάνουμε ό,τι χρειαστεί εδώ, εάν δεν διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, πού θα τα διεκδικήσουμε; Αυτή είναι η θέση της Τουρκίας. Είσαι κάτω από τη μύτη μου, οι χώρες έχουν υφαλοκρηπίδα, αλλά αυτές οι νησίδες μπορεί να έχουν χωρικά ύδατα αλλά όχι υφαλοκρηπίδα, η στάση μας βασίζεται στο δίκαιο. Δεν μπορεί να έχουν υφαλοκρηπίδα.

Δεν μπορεί να έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη. Αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε», δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, επιχειρηματολογώντας ότι αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα σε 12 μίλια, «αυτό σημαίνει ότι τα πλοία σου δεν θα μπορούν να κατεβούν από το Αιγαίο, ούτε τα γιοτ εάν είσαι τουρίστας, ούτε τα αλιευτικά σκάφη αν είσαι ψαράς, ούτε τα εμπορικά, ούτε επίσης τα πλοία από τη Μαύρη Θάλασσα ή το Μαρμαρά θα μπορούν να κατέβουν στα ανοιχτά. Περιμένετε να το δεχτούμε κάτι τέτοιο;».

Στη συνέχεια ο Φουάτ Οκτάι προέβη και σε άλλες προειδοποιήσεις προς την Αθήνα και τη Λευκωσία. «Η Ρόδος είναι ακριβώς δίπλα μου, όπως και το κάθε νησί, και αυτό το κλείνουν όλο λοιπόν. Και βγαίνεις προς τα πάνω και μένεις εκεί. Θα το δεχτεί κάτι τέτοιο το τουρκικό έθνος; Επιτρέψτε μου να ρωτήσω το έθνος μας από εδώ. Λοιπόν, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγαίνει και φωνάζει σε ολόκληρο τον κόσμο, γιατί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πραγματικά η φωνή του έθνους, η φωνή του δικού του έθνους, η φωνή όσων δεν έχουν φωνή κι όσων πάνε να τους αφανίσουν, εξεγείρεται στην πραγματικότητα κατά της αδικίας. Γι’ αυτό εξεγείρεται κι ενάντια σε όλες τις αδικίες στον κόσμο. Πληρώνουμε τίμημα για αυτό, αλλά πρώτα κάνουμε τους άλλους να πληρώσουν», είπε.

Και το Reis στα… πόδια μας

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι «Α Χαμπέρ». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι θα εκδίδονται «τμηματικές» Navtex για την παραμονή του Ορούτς Ρέις στην ανατ. Μεσόγειο, που θα αφορούν την κάθε περιοχή ξεχωριστά και σε διαφορετικές ημερομηνίες. Όπως διευκρίνισε, οι πρώτες Navtex θα αφορούν έρευνες σε δυτικές περιοχές (σ.σ. περιοχές τουρκο-λιβυκού μνημονίου) και στο τέλος του 3μήνου το Ορούτς Ρέις θα πλησιάσει την (τουρκική) ηπειρωτική χώρα.

Σπάθη… εισβολής

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης εκτιμά πάντως ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κοινός τόπος για συνομιλίες αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα, αλλά… υπενθύμισε μέχρι και την εισβολή στην Κύπρο το ’74 σε περίπτωση που χρειαστεί να δοθεί απάντηση στους Έλληνες. «Η ΕΕ δεν είναι αμερόληπτη. Το ίδιο κι η δήλωση της Μέρκελ. Πώς θα καθίσουμε τώρα να μιλήσουμε για αυτά; Η Τουρκία πρέπει να έχει σαφή στάση. Κι αυτό κάνουμε. Αυτό κάνει κι αυτό λέει κι ο πρόεδρός μας».

Ο Φουάτ Οκτάι έκανε λόγο και για γενοκτονία κατά των μουσουλμάνων στην Κρήτη και την Κύπρο, σημειώνοντας ότι αυτό δεν θα το επιτρέψει πάλι η Τουρκία. «Επιτρέψαμε τη γενοκτονία που έγινε στην Κρήτη κατά των μουσουλμάνων ή στην Κύπρο; Φυσικά και δεν το επιτρέψαμε το ‘74. Ούτε και σήμερα θα το επιτρέψουμε. Ούτε και σήμερα θα το επιτρέψουμε σε οικονομικό επίπεδο».

Λεονταρισμοί της Άγκυρας: Αυστηρά μηνύματα Αθήνας και Παρισιού

Όρια στην παράνομη τουρκική δραστηριότητα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο θέτουν στον Ερντογάν Αθήνα και Παρίσι. Οι δύο χώρες είναι σαφές πως συντονίζουμε το βηματισμό μας σε όλα τα πεδία με φόντο την απόφαση για πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η τουρκική ηγεσία, πάντως, απαντά με νέες, πολεμοχαρείς κραυγές, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαράσσει την από εδώ και πέρα διπλωματική στρατηγική της Ελλάδας με έμφαση στα κρίσιμα ραντεβού του Σεπτεμβρίου.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις ακραίες δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι για τα «12 ναυτικά μίλια». Στην ανακοίνωσή του, μάλιστα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους. Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά. Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».

Στο μεταξύ, τα fake news των Τούρκων που έχουν στόχο να υψώσουν το πεσμένο τους γόητρο αφορούν σε ένα κακομονταρισμένο βίντεο...

Ανατολική ΜεσόγειοςΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν