Πολιτική|30.08.2020 14:52

Επιμένει ο Τσαβούσογλου: Για τρεις μήνες το Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο

Μαρία Ζαχαράκη

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι «Α Χαμπέρ». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι θα εκδίδονται «τμηματικές» Navtex με διαφορετικές ημερομηνίες και για διαφορετικές περιοχές, προκειμένου να συνεχίσει το Oruc Reis τις έρευνές του στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως διευκρίνισε, οι πρώτες Navtex θα αφορούν έρευνες σε δυτικές περιοχές και προς το τέλος του τριμήνου το Oruc Reis θα επιστρέψει στην (τουρκική) ηπειρωτική χώρα. «Το πλοίο Oruc Reis θα ξεκινήσει τις σεισμικές του έρευνες από το νοτιότερο κομμάτι της υφαλοκρηπίδας μας, το οποίο δεν θα είναι το δυτικότερο και θα συνεχίσει μέχρι επάνω, δηλαδή μέχρι τη Φοινίκη, δυτικά της Αττάλειας, σε περιοχές όπου είχε λάβει παλαιότερα άδειες. Φυσικά οι Navtex θα εκδίδονται τμηματικά. Το Oruc Reis θα ξεκινήσει τις σεισμικές του έρευνες από νότια και στη συνέχεια θα κατευθύνεται όλο και πιο βόρεια, μέχρι τα όρια της ηπειρωτικής μας χώρας. Το χρονοδιάγραμμα θα διαρκέσει 90 ημέρες.

Όπως μας ενημέρωσε ο υπουργός Ενέργειας, θα διαρκέσουν 90 ημέρες, αλλά οι Navtex θα εκδίδονται σε φάσεις. Δηλαδή μετά από κάθε τεμάχιο (που θα έχει ερευνήσει), για να περάσει στο επόμενο τεμάχιο υπάρχει μία νομική διαδικασία με έκδοση νέας Navtex», διευκρίνισε.

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΑνατολική ΜεσόγειοςOruc Reis