Πολιτική|02.09.2020 20:42

Νέες δηλώσεις Τσαβούσογλου: «Στο τέλος η Ελλάδα θα χάσει»

Μαρία Ζαχαράκη

«Πάτημα» για νέες προειδοποιήσεις κατά της Αθήνας βρίσκει τώρα η Άγκυρα και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τους Έλληνες στρατιώτες που αποβιβάστηκαν στο Καστελόριζο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε την Τρίτη ότι «αν η στρατιωτική επάνδρωση του Καστελόριζου υπερβαίνει τις συμφωνίες, τότε η Ελλάδα θα είναι εκείνη που θα χάσει».

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Αλγερινό ομόλογό του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «αυτά τα νησιά δεν μπορούν να εξοπλιστούν. Η Ελλάδα, έπειτα από τα δημοσιεύματα στον Τύπο, ανέφερε ότι επρόκειτο για αλλαγή φρουράς. Αν δεν φέρουν βαρύ οπλισμό αυτές οι δυνάμεις, τότε μπορούν να βρίσκονται (στο Καστελόριζο) για λόγους ασφάλειας. Αλλά υπάρχει κι ένα όριο σε αυτό. Αν η συγκεκριμένη στρατιωτική επάνδρωση το υπερβαίνει, τότε η Ελλάδα θα είναι εκείνη που θα χάσει».

«Μην σας εκμεταλλεύονται άλλοι»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστρεψε τα βέλη του και στην ΕΕ για άλλη μια φορά. «Με την άνευ όρων στήριξη της ΕΕ, η Ελλάδα προβαίνει σε προκλητικά βήματα κατά του διεθνούς δικαίου όχι μόνο στο Καστελόριζο αλλά και στο Αιγαίο. Δεν διεκδικούμε τα δικαιώματα κανενός, αλλά ούτε και επιτρέπουμε την καταπάτηση των δικών μας. Αυτού του είδους τα βήματα θα βλάψουν την Ελλάδα. Μην κάνετε αρνητικά βήματα κατά της Τουρκίας με την παρότρυνση άλλων ή με την εκμετάλλευσή σας από άλλους. Εμείς πάντοτε το λέμε. Εμείς είμαστε υπέρ του να καθίσουμε στο τραπέζι, να διαπραγματευτούμε με όλους και να βρούμε μια λύση για την εκμετάλλευση και τη δίκαιη κατανομή στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

«Η Ελλάδα προκαλεί»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα ότι προσπαθεί να προκαλέσει την Τουρκία. «Το αποτέλεσμα θα είναι επικίνδυνο. Η Ελλάδα θα υποστεί ζημιά στο τέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΜεβλούτ Τσαβούσογλουκρίση στη Μεσόγειο